Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
olej 1 łyżka
gorąca woda 1/2 szklanki
woda zimna 1/2 szklanki
sól do smaku

Nadzienie do pierogów

soczewica 1 1/2 szklanki
cebula podsmażona 1 sztuka
ziemniaki ugotowane 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą

Kroki postępowania

1
Soczewicę umyć zalać wodą, ugotować na malutkim ogniu do odparowania wody. Po przestygnięciu dodać cebulę, ziemniaki i przekręcić przez maszynkę.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą foto
2
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i dodać sól, olej i gorącą wodę, Mieszać widelcem.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą foto
3
Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Ilość dodanej wody zależy od stopnia wilgotności mąki.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą foto
4
Ciasto chwilkę musi odpocząć, w tym czasie robimy z farszu kulki.
Krok 4 - Pierogi z soczewicą foto
5
Ciasto cienko rozwałkować wycinać szklanką kółka, rozłożyć kulki i zlepić pierogi.
Krok 5 - Pierogi z soczewicą foto
6
Gotować w osolonej wodzie 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Podawać okraszone zrumienioną cebulką.
Krok 6 - Pierogi z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.11.2014 16:07
ciekawe nadzienie
Kuchenka 29.11.2014 10:46
chciałabym skosztować
Krystyna32 29.11.2014 10:01
bardzo smaczne
Lucan 29.11.2014 09:34
wyglądają zdrowo
Ewelina1991 29.11.2014 08:02
pysznie się zapowiada ;)
ewelinapac 28.11.2014 22:53
uwielbiam pierogi z soczewicą ale takich nigdy nie robiłam
gosia561 28.11.2014 22:42
ciekawy ten farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak