Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem mielonym

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dla wielbicieli mięsa i pierogów mam idealny przepis na pierogi z mięsem. Trochę pracy przy tym daniu jest, ale warto je przygotować. Polecam i smacznego życzę.

Składniki:

Na farsz:

łopatka wieprzowa 50 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
Koperek suszony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

cebula 1 sztuka
masło do smażenia 3 łyżki
sól 1 łyżka
mąka pszenna 0.5 szklanki

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
woda ciepła 1.5 szklanki
sól 0.5 łyżeczki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności od tego, jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki. Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki. Sól i pieprz do smaku. Koperek i zioła według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem mielonym

Wykonanie pierogów z mięsem:

1

Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.

Krok 1 - Pierogi z mięsem mielonym foto
2

Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

Krok 2 - Pierogi z mięsem mielonym foto
3

Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Krok 3 - Pierogi z mięsem mielonym foto
4

Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.

Krok 4 - Pierogi z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:21
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 08.12.2018 14:55
Dziękuję Izuniu ,a na razie to jest masakra, non stop gorączka ,kaszel kichanie itp. Najgorsze że nie umiem wstawiać przepisów ,już się tak przyzwyczaiłam ,z żyłam ze stronką i to najgorsze.;)Miłej soboty i niedzieli życzę.;)
Babeczka35 09.12.2018 21:07
Zdrówka życzę :)
bietka 08.12.2018 14:29
Muszę kiedyś zrobić takie pierożki :)
Babeczka35 09.12.2018 21:06
Bardzo polecam :)
Bożena Matuszczyk 07.12.2018 09:22
Bardzo apetyczne i kuszące pierogi. Nigdy nie dodaję do farszu przecieru pomidorowego ,muszę wypróbować. Tym czasem muszę się kurować bo mnie grypa dopadła , tu święta tuż ,tuż.
Babeczka35 08.12.2018 08:07
Bardzo polecam użyć do farszu koncentratu pomidorowego, pierogi smakują wyjątkowo. Zdrówka życzę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak