Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na farsz:
-
łopatka wieprzowa
50 dag -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
olej
2 łyżki -
koncentrat pomidorowy
3 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
sól do smaku
1 szczypta -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 szczypta -
Koperek suszony Prymat
1 szczypta
Dodatkowo:
-
cebula
1 sztuka -
masło do smażenia
3 łyżki -
sól
1 łyżka -
mąka pszenna
0.5 szklanki
Ciasto:
-
mąka pszenna
3 szklanki -
woda ciepła
1.5 szklanki -
sól
0.5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z mięsem mielonym
Wykonanie pierogów z mięsem:

Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.

Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności od tego, jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki. Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki. Sól i pieprz do smaku. Koperek i zioła według uznania.![]()
Komentarze (4)