Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dla wielbicieli mięsa i pierogów mam idealny przepis na pierogi z mięsem. Trochę pracy przy tym daniu jest, ale warto je przygotować. Polecam i smacznego życzę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • łopatka wieprzowa

    50 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • zioła prowansalskie

    1 szczypta
  • koperek suszony

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • cebula

    1 sztuka
  • masło do smażenia

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki

Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda ciepła

    1.5 szklanki
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pierogów z mięsem:

Krok 1 - Pierogi z mięsem mielonym foto

Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.

Krok 2 - Pierogi z mięsem mielonym foto

Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

Krok 3 - Pierogi z mięsem mielonym foto

Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Krok 4 - Pierogi z mięsem mielonym foto

Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności od tego, jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki. Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki. Sól i pieprz do smaku. Koperek i zioła według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

08.12.2018 14:55
Dziękuję Izuniu ,a na razie to jest masakra, non stop gorączka ,kaszel kichanie itp. Najgorsze że nie umiem wstawiać przepisów ,już się tak przyzwyczaiłam ,z żyłam ze stronką i to najgorsze.;)Miłej soboty i niedzieli życzę.;)

Babeczka35

09.12.2018 21:07
Zdrówka życzę :)

bietka

08.12.2018 14:29
Muszę kiedyś zrobić takie pierożki :)

Babeczka35

09.12.2018 21:06
Bardzo polecam :)

Bożena Matuszczyk

07.12.2018 09:22
Bardzo apetyczne i kuszące pierogi. Nigdy nie dodaję do farszu przecieru pomidorowego ,muszę wypróbować. Tym czasem muszę się kurować bo mnie grypa dopadła , tu święta tuż ,tuż.

Babeczka35

08.12.2018 08:07
Bardzo polecam użyć do farszu koncentratu pomidorowego, pierogi smakują wyjątkowo. Zdrówka życzę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat