Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2,5 szkl
  • jajko

    1 szt
  • woda

    1/2 szkl
  • olej

    3 łyżki

Farsz

  • mak

    20 dag
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    2 łyzeczki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 łyżka+ do posypania pierów
  • rodzynki

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • miód

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z makiem foto
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek.
Krok 2 - Pierogi z makiem foto
Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Pierogi z makiem foto
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Pierogi z makiem foto
Kubkiem wycinamy krążki, trochę je rozwałkowujemy. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierogi posypujemy skórką kandyzowaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa Wojtaszko

27.06.2017 22:53
robiłam takie w zeszłym roku,pyszne są

ben-ka

27.06.2017 11:36
takich pierogów jeszcze nie jadłam

pestka

27.06.2017 11:08
wyglądają bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat