Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka
2,5 szklanki -
jajko
1 sztuka -
woda
0,5 szklanki -
olej
3 łyżki
Farsz:
-
mak
20 dag -
mleko
1 szklanka -
masło
2 łyżeczki -
skórka pomarańczowa kandyzowana
1 łyżka+ do posypania pierów -
rodzynki
1 łyżka -
cukier puder
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
miód
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z makiem
Kroki postępowania

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, olej i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek.



Komentarze (3)