Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z leśnymi grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

jajko 1 szt
mąka 0,5 kg
olej 2 łyżki
woda ciepła 1 szkl
sól

Nadzienie

grzyby leśne 500 g
cebula 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z leśnymi grzybami

Kroki postępowania

1
Nadzienie: Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów. Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
Krok 1 - Pierogi z leśnymi grzybami foto
2
CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej, i wlewać cienkim strumieniem wodę, zagniatając ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki.
Krok 2 - Pierogi z leśnymi grzybami foto
3
Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.
Krok 3 - Pierogi z leśnymi grzybami foto
4
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z cebulką. Smacznego !
Krok 4 - Pierogi z leśnymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 04.08.2016 12:06
pięknie podane
Stenka 04.08.2016 11:58
takie lubię
Mniam 04.08.2016 10:41
Głodna się zrobiłam, takie pyszności serwujesz :)
Wacław 04.08.2016 10:02
bardzo dobre pierogi !!!
Ewa Wojtaszko 04.08.2016 09:45
uwielbiam pierożki pod każdą postacią
Agnieszka-87-25 04.08.2016 08:31
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak