Pierogi z kurkami.

Pierogi z kurkami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    1,5 szklanki
  • olej

    1 łyzka
  • wrzątek

    wg potrzeb

Farsz

  • kurki

    1 kg
  • cebula

    1,5 sztuki
  • boczek

    10 dag
  • grzyby suszone

    1 łyzka
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej do smażenia

    1 łyzka

Dodatkowo

  • boczek wędzony

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki przebrać,umyć,wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok.15 minut.
Po ostudzeniu przekręcić przez maszynkę razem z boczkiem.Olej wlać na patelnię,podsmażyć na rumiano drobno pokrojoną cebulę,dodać kurki,wsypać 1 łyżkę zmielonych suszonych grzybów,doprawić solą i pieprzem na dość pikantnie i smażyć przez 10 minut.
Gdyby farsz wyszedł nam za rzadki możemy go zagęścić bułką tartą/ale ja tego nie robiłam/.
Z mąki,oleju i wrzącej wody zagnieść ciasto na pierogi,wałkować placki,wycinać kółka,nadziewać je kurkami,a po zlepieniu gotować w osolonym wrzątku.
Boczek wędzony pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni,włożyć pierogi,lekko obsmażyć i podawać do zjedzenia.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

21.11.2016 08:43
Ja je bardzo lubię :)

Alex_M

18.08.2014 14:59
fantastyczne pierogi! :)

ben-ka

06.08.2014 09:41
Starałam się odtworzyć smak z dzieciństwa ale moja babcia i tak robiła lepsze.

anemon

05.08.2014 23:03
Ależ one są napakowane farszem i to jakim! A falbanki mistrzowskie.

adelajda

02.08.2014 15:01
Uwielbiam pierogi, takie nadzienie to już super:) Robisz pięknie falbanki:)

IZABELA29

01.08.2014 19:33
ale pyszności

magdziorka6

31.07.2014 22:05
hmmm smakowite

nogawkuchni

31.07.2014 16:37
Jeszcze nigdy nie jadłam pierogów z kurkami,ale z pewnością obłędnie smakują,świetna propozycja.

engie23

31.07.2014 16:28
pyszności :)

Adamorek

31.07.2014 16:15
uwielbiam coś takiego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat