Pierogi z kurkami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    1,5 szklanki
  • olej

    1 łyzka
  • wrzątek

    wg potrzeb

Farsz

  • kurki

    1 kg
  • cebula

    1,5 sztuki
  • boczek

    10 dag
  • grzyby suszone

    1 łyzka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

    1 łyzka

Dodatkowo

  • boczek wędzony

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki przebrać,umyć,wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok.15 minut.
Po ostudzeniu przekręcić przez maszynkę razem z boczkiem.Olej wlać na patelnię,podsmażyć na rumiano drobno pokrojoną cebulę,dodać kurki,wsypać 1 łyżkę zmielonych suszonych grzybów,doprawić solą i pieprzem na dość pikantnie i smażyć przez 10 minut.
Gdyby farsz wyszedł nam za rzadki możemy go zagęścić bułką tartą/ale ja tego nie robiłam/.
Z mąki,oleju i wrzącej wody zagnieść ciasto na pierogi,wałkować placki,wycinać kółka,nadziewać je kurkami,a po zlepieniu gotować w osolonym wrzątku.
Boczek wędzony pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni,włożyć pierogi,lekko obsmażyć i podawać do zjedzenia.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 21.11.2016 08:43
Ja je bardzo lubię :)
Alex_M 18.08.2014 14:59
fantastyczne pierogi! :)
ben-ka 06.08.2014 09:41
Starałam się odtworzyć smak z dzieciństwa ale moja babcia i tak robiła lepsze.
anemon 05.08.2014 23:03
Ależ one są napakowane farszem i to jakim! A falbanki mistrzowskie.
adelajda 02.08.2014 15:01
Uwielbiam pierogi, takie nadzienie to już super:) Robisz pięknie falbanki:)
IZABELA29 01.08.2014 19:33
ale pyszności
magdziorka6 31.07.2014 22:05
hmmm smakowite
nogawkuchni 31.07.2014 16:37
Jeszcze nigdy nie jadłam pierogów z kurkami,ale z pewnością obłędnie smakują,świetna propozycja.
engie23 31.07.2014 16:28
pyszności :)
Adamorek 31.07.2014 16:15
uwielbiam coś takiego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat