Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól do smaku
mąka pszenna 1 kg
mleko 2 szklanki
woda letnia 1 szklanka
olej 4 łyżki
pieprz prawdziwy mielony do smaku
drożdże 10 g
kasza jęczmienna 0.5 perłowa
ser biały 0.5 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsypujemy mąkę. W ciepłym mleko rozpuszczamy drożdże. Tą mieszankę wraz z wodą dodajemy do mąki.Całość zagniatamy.
Krok 1 - Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem foto
2
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wykrawamy kółka.
Krok 2 - Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem foto
3
Do garnka wlewamy wodę lekko osoloną i dodajemy 2łyżki oleju. Gdy będzie się gotowała wsypujemy kaszę jęczmienną. Kasza gotuje się około 15minut. Musimy często mieszać, gdyż przywiera do spodu garnka.
Krok 3 - Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem foto
4
Kaszę jęczmienną przekładamy na tacę żeby szybko ostygła.
Krok 4 - Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem foto
5
Gdy kasza już ostygnie przekładamy ją do miski i dodajemy do niej ser biały. Całość dokładnie mieszamy (ja miksowałam) tak aby powstała jednolita masa. Doprawiamy farsz solą i pieprzem według smaku.
Krok 5 - Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem foto
6
Na wykrojone kółka nakładamy przygotowany farsz. Pierogi dokładnie sklejamy.
Krok 6 - Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem foto
7
Do garnka wlewamy wodę, lekko ją soli i dodajemy pozostały olej. Pierogi wrzucamy dopiero jak woda będzie się gotowała. Od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch gotujemy jeszcze około 1-2minutek. Pierogi wyjmujemy na durszlak aby pozbyć się zbędnej wody, a następnie wykładamy na półmisek.
Pierogi można jeść ze śmietaną lub tłuszczem.
Smacznego!
Krok 7 - Pierogi z kaszą jęczmienną i białym serem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 07.02.2013 19:38
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak