Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
maka do podsypywania 1 wg potrzeby
wrzątek 1,2 szklanki
sól 1 szczypta
olej 3 łyżki
kasza jęczmienna 10 dag
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
grzyby suszone 1 garść
kurkuma 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby namoczyć .
Krok 1 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
2
Do garnka włożyć woreczek z kaszą , wrzucić namoczone grzybki , lekko posolić - zalać wodą i gotować 20 minut . Odcedzić .
Kaszę wyjąć z woreczka .
Krok 2 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
3
Grzyby drobno pokroić i dodać do kaszy .
Krok 3 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
4
Cebulę usiekać bardzo drobno i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju .
Krok 4 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
5
Wsypać pokrojoną natkę .Wymieszać i doprawić do smaku .
Krok 5 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
6
Mąkę wsypać do miski .Dodać szczyptę soli , kurkumę , 3 łyżki oleju . Zaparzyć mąkę wrzącą wodą i wymieszać drewnianą łyżką . Potem wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta rękami ( ostrożnie bo kurkuma barwi ) .Zawinąć ciasto w folię spożywczą by nie wysychało .
Krok 6 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
7
Brać po kawałku ciasta - rozwałkowywać i wycinać szklanką krążki .
Nakładać farsz ( łyżeczka farszu na krążek ) .Zlepiać pierożki .
Krok 7 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
8
Układać na wysypanej mąką tacce .
Krok 8 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
9
Gotować w osolonej wodzie ( partiami ) z dodatkiem 2 łyżek oleju - minutę od wypłynięcia .
Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami , cebulką ,rozpuszczonym masłem lub zarumienioną bułką tartą .
Z tej porcji wychodzi ok. 60- 70 małych pierożków ( wycięte szklanką z płaską łyżeczką farszu ).
Posypuję pokrojonym szczypiorkiem bo pierogi są delikatne w smaku i szczypior fajnie ich smak uzupełnia.

Gotuję grzyby razem z kaszą z 2 powodów .Po pierwsze kasza przechodzi smakiem grzybów . Po drugie mam ugotowane za jednym razem i kaszę i grzyby i tylko 1 garnek do zmywania .
Krok 9 - Pierogi z kaszą i grzybami foto
10
Delikatne . Tanie . Łatwe do zrobienia .Jeśli do ciasta dodamy kurkumy zrobią się wyjątkowo dekoracyjne .
Krok 10 - Pierogi z kaszą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 25.11.2013 19:15
smaczny i inny przepis na pierogi
IZABELA29 25.11.2013 08:39
dawno ich nie jadłam a takie smaczne
Rysia 24.11.2013 23:23
Robię z kaszą gryczaną.Gotowanie razem-sprytne.
Ewa104 24.11.2013 19:44
Ja z reguły robię z kaszą gryczaną.Ale twoje pysznie wygladają.
ben-ka 24.11.2013 19:05
Takie pierogi muszę koniecznie zrobić:) grzybów mam moc,ale takich pierogów jeszcze nie jadłam......
IwonaDD 24.11.2013 18:54
piękne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak