Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • kasza gryczana

    100 g
  • boczek wędzony

    250 g (surowy wędzony)
  • twaróg

    250 g (tłusty)
  • cebula

    2 szt
  • pieprz czarny mielony

  • cząber

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    500 g
  • woda ciepła

    300 ml
  • olej

    1 łyżka

Dodatkowo

  • cebula

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem foto
Przygotowanie farszu:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy żeby ostygła.

Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki, a na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Skwarki oraz pokruszony twaróg dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Pamiętajcie, że boczek jest dość słony i dopiero na koniec należy doprawić farsz bo można go przesolić!

Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem foto
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem foto
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi można podawać od razu z podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną jednak ja polecam podsmażone… Mniamm… pycha!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

08.05.2016 08:50
Uwielbiam pierogi z kaszą i twarogiem :) Pyszne połączenie :)

smerfetka79

07.05.2016 14:31
a u nas z kasząi serem jadało sie zawsze na słodko. Piękne zdjęcia!

paula8

07.05.2016 12:37
Obłędne ;)

w mojej kuchni

07.05.2016 09:06
same pyszności

krokus

06.05.2016 23:23
smaczne pierogi

Iwusia

06.05.2016 23:11
robię podobne są wspaniałe w smaku

MałaMi89

06.05.2016 22:16
Ale smaczne! :)

Ada-Gaba

06.05.2016 20:19
apetycznie wyglądają

iziona

06.05.2016 19:39
Cudowne :)

noninka77

06.05.2016 18:55
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat