Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
grzyby suszone ok 30 sztuk
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka ile wejdzie
masło 100 gram
mleko 1 szklanka
kapusta kiszona 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Kapuste odgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i drobno siekamy.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Grzyby moczymy kilka godzin w wodzie. następnie gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy na sitko i dokładnie odsączamy. Następnie drobno kroimy.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Cebulę kroimy w drobną kostkę . Podsmażamy na patelni , dodajemy posiekane grzyby, kapustę. Dusimy ok 10 minut ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
4
W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
5
Do miski wsypujemy ok 1 kg mąki , przyprawiamy solą . Powoli wlewamy mleko . Wyrabiamy ciasto . Na koniec ciasto zagniatamy, do momentu aż będzie lśniące i elastyczne.Odstawiamy na 10 minut pod lniana ściereczką.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
6
Następnie ciasto dzielimy na części , cienko wałkujemy i wycinamy szklanką krążki.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
7
Na każdym krążku układamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi.
Krok 7 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
8
Gotowe pierogi układamy na desce lekko posypanej mąką .
Krok 8 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
9
Pierogi gotujemy ok 3-4 minuty od momentu w którym wypłyną na wierzch . wyjmujemy na cedzak by spłyną nadmiar wody.
Krok 9 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
10
Przestudzone pierogi z durszlaka przekładamy na talerz podajemy same lub z dodatkami.
Krok 10 - Pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 16.02.2013 15:48
pyszne!
Laila2786 15.02.2013 23:17
wow pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak