Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 1/2 szkl
cynamon 1 łyżka
mąka 70 dag
jajko 1 szt
olej 2 łyżeczki
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkami

Z podanych składników zaganiatam elastyczne ciasto.
Jabłka cienko obieram, tarkuję na jarzynowej tarce.Jeśli są mdłe dodaję sok z cytryny.Doprawiam cukrem (jeśli są bardzo kwaśne) i cynamonem. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam kółeczka, nakładam jabłka i zlepiam.W garnku zagotowuję wodę z solą i olejem.Pierogi wrzucam partiami i gotuję nie dłużej niż do wypłynięcia.Podaję z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2015 21:12
Muszę takie zrobić.
evita0007 28.01.2013 22:50
Nigdy nie jadłam z jabłkami,poczęstujesz ? :)
Kulinarna Ja 28.01.2013 21:59
pyszności!
Henryka2 27.01.2013 22:14
Jeśli jabłka są mało soczyste, ale bardzo aromatyczne, te pierożki są przepyszne.
kasiaw 27.01.2013 21:51
z jabłkiem pierożków jeszcze nie próbowałam. Wyglądają jednak apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak