Idealne ciasto na pierogi - jak zrobić? Mamy receptury, które przydadzą Ci się do zrobienia najlepszych domowych pierogów. Rodzaj ciasta dobierz do farszu - czytaj!
Ulubiony farsz zamknięty w pysznym cieście… Nic więcej nie potrzeba, aby zaserwować obiad dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają pierogi na słodko – z truskawkami, jagodami i białym serem albo z jabłkami. Miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni nie mogą oderwać się od pierogów z mięsem czy z kapustą i grzybami. To danie ma również swoje regionalne odmiany, a przepisy na pierogi przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Na przykład na Lubelszczyźnie zjeść można pierogi z fenomenalnym farszem z kaszy gryczanej i twarogu. Żaden fan pierogów im się nie oprze. Choć nadzienie to z pewnością połowa sukcesu, za drugą połowę odpowiada ciasto. Zbyt twarde zniweczy cały efekt. Powinno być elastyczne, miękkie, ale nierozpadające się. Jak przygotować idealna ciasto na pierogi? Poznaj nasze sprawdzone przepisy i już zawsze ciesz się z idealnych pierogów.
- Pierogi – fakty i mity
Zanim przejdziemy do tego, jak przygotować smaczne pierogi, wyjaśnijmy kilka mitów i przybliżmy fakty na temat tego dania.
- Czy pierogi pochodzą z Polski?
Pierogi uważane są za typowe, staropolskie danie. Jako takie są znane również za granicą. Warto jednak wiedzieć, że chociaż to danie w Polsce zdobyło ogromną popularność, jako pierwsi pierogi serwowali Chińczycy. W naszym kraju pierogi znane są od XIII w. Dawniej przygotowywano je wyłącznie na święta, wesela, stypy czy z okazji Nowego Roku.
Współcześnie ta mączna potrawa zyskała sławę jako tradycyjne danie kuchni polskiej. Dzięki temu, że w pierogowe ciasto możemy schować bardzo wiele różnych farszy, jest to mocno uniwersalna propozycja na obiad lub deser.
- Czy trudno zrobić pierogi?
Zdecydowanie nie! Choć to danie jest dość czasochłonne, sam przepis i sposób przygotowania są proste, a lista składników krótka. O ile z farszem można poeksperymentować, pobawić się różnymi smakami i przyprawami, o tyle robiąc ciasto, warto trzymać się receptury. Powinno ono wyjść sprężyste, dobrze się lepić. Nie może być też zbyt twarde.
- Jak przygotować ciasto na pierogi: przepis podstawowy, ciasto na pierogi ruskie i na słodko
Czy trzymanie się przepisu oznacza, że ciasto musi być uniwersalne i zawsze takie samo? Niekoniecznie. W zależności od farszu możemy urozmaicić także smak ciasta. Podstawowy przepis na najlepsze ciasto na pierogi jest banalnie prosty. Sprawdzi się w pierogach z mięsem, kapustą i grzybami czy też pierogach ruskich.
Ciasto na pierogi z mięsem
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 żółtkol
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli himalajskiej Prymat
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę.
2. W mące robimy dołeczek, wkładamy żółtko, wlewamy część wody, solimy i szybko zagniatamy ciasto.
3. Stopniowo wlewamy pozostałą wodę i cały czas zagniatamy ciasto. Powinno być ono sprężyste i nie lepić się do rąk.
4. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 15 minut.
5. Gotowe ciasto układamy na oprószonej mąką stolnicy i cienko rozwałkowujemy.
Ten podstawowy przepis można jednak wzbogacić. Nasza propozycja na uzyskanie ciekawego efektu w pierogach ruskich to dodanie do ciasta szczypiorku oraz białego pieprzu. Dzięki temu osiągniemy ciekawą teksturę i dodatkowe walory smakowe.
Ciasto na ruskie ze szczypiorkiem
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 szklanka ciepłej wody
- Szczypta soli himalajskiej Prymat
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 mały pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Siekamy szczypiorek.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy dołeczek.
3. Wbijamy żółtko, dodajemy szczypiorek, wlewamy część wody , solimy, pieprzymy i energicznie zagniatamy ciasto.
4. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto, do momentu, aż stanie się sprężyste i nie będzie lepić się do rąk.
5. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 15 minut.
6. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy cienko.
Recepturę na ciasto pierogowe warto dostosowywać też do słodkiego farszu. Pierogi w wersji deserowej mają wiele odmian, np. z pierogi z białym serem i owocami albo z kaszą jaglaną i rodzynkami. Do tego typu dań pasować będzie ciasto z odrobiną cukru pudru.
Ciasto na pierogi ze słodkim dodatkiem
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli himalajskiej Prymat
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią Prymat
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, a następnie formujemy niewielki dołek.
2. Dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, wkładamy żółtko, wlewamy część wody.
3. Solimy i szybko zagniatamy ciasto.
4. Cały czas zagniatając ciasto dłońmi, wlewamy pozostałą część wody. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do rąk.
5. Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 15 minut.
6. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy.
W tym przepisie wykorzystujemy nie tylko cukier puder, ale też cukier z prawdziwą wanilią. Dodamy zatem smak słodki, wzbogacony a aromatyczną wanilię. Pierogi w takim cieście warto podawać np. z jogurtem naturalnym czy kleksem śmietany.
- Czy pierogi można mrozić?
Przygotowanie pierogów jest dość czasochłonne, zwłaszcza jeśli wybieramy farsz wymagający dłuższej obróbki. Zwykle na Wigilię produkcja pierogów, a wraz z nimi uszek do barszczu, jest planowana na dzień wcześniej i wiele domowych kuchni zamienia się wtedy w istną manufakturę. Do pracy zaangażować można całą rodzinę, a najmłodsi uwielbiają własnoręcznie lepić pierogi, uszka, czy wycinać kształty w cieście. Efekty prac takiej domowej pierogarni to niekiedy nawet kilkadziesiąt półksiężyców z piękną falbanką na brzegach. Dobra wiadomość jest taka, że nic nie musi się marnować, bo pierogi można mrozić – zarówno te ugotowane, jak i surowe.
Nim włożymy ugotowane pierogi do zamrażalnika, należy je dobrze wystudzić. Jeśli natomiast chcemy zamrozić pierogi surowe, dobrze jest najpierw na kilkadziesiąt minut włożyć je do zamrażalnika w większym pojemniku, w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Po tym czasie możemy pierogi przełożyć do woreczków strunowych i ponownie umieścić w zamrażalniku.
Trzeci sposób na mrożenie pierogów to ich uprzednie zblanszowanie. Pierogi wkładamy na pół minuty do wrzącej, osolonej wody, następnie studzimy i przekładamy do zamrażalnika.
Pierogi po rozmrożeniu możemy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i podgotować albo usmażyć na patelni.
Przepis na pierogi ze szpinakiem i twarogiem, a także wiele innych inspirujących porad kulinarnych znajdziesz na blogu Doradca smaku.
PRZEPIS NA PIEROGI RUSKIE OKRASZONE BOCZKIEM
PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO