Pierogi z brokułami, twarogiem i jajkami

Pierogi z brokułami, twarogiem i jajkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

farsz

  • twaróg pótłusty

    300 g
  • brokul swiezy

    500 g
  • cebula

    duża
  • jajka ugotowane na twardo

    3
  • sól

    3/4 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

ciasto

  • mąka

    3 szklanki
  • woda chodna

    1 szklanka
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z brokułami, twarogiem i jajkami

FARSZ: Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonej , gorącej wodzie (około 2 minuty), osączamy. Przekładamy go do miski i blendujemy dokładnie blenderem. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy do brokuła. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do farszu. Twaróg kruszymy do miski z farszem, przyprawiamy i mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Agata B
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem z bułką tartą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat