Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z botwinką i twarogiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz do pierogów

botwinka 1 pęczek
cebula biała 2 szt
por 1 kawałek
marchewka 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
czubrica zielona do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
masło klarowane 1 łyżka
koperek
kasza manna 2 łyżki
twaróg 25 dkg
ząbki czosnku 3-4 szt

ciasto na pierogi

mąka pszenna 1 szkl
mąka pełnoziarnista 1 szkl
gorąca woda 150-170 ml
żółtko jajek 1 szt
olej 3-4 łyżki
sól 1 szczypta

okrasa

cebula biała 1 szt
botwina 4-5 łodyżek
masło klarowane 1 łyżka
masło 2 łyżki
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z botwinką i twarogiem

Kroki postępowania

1
Na patelnię dajemy masło klarowane i pokrojone cebulę smazymy chwilę dodajemy pokrojony czosnek .
Krok 1 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto
2
Do podsmazonej cebuli dodajemy pokrojone łodyżki botwinki.
Krok 2 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto
3
Do cebuli dodajemy pokrojony por liście botwinki i srartą na tarce marchewkę .
Jak przy botwince są już buraczki toteż ścieramy na tarce i dodajemy na patelnię mieszamy i dusimy.
Krok 3 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto
4
Jak warzywa już zmiękną dodajemy przyprawy posiekany koperek albo szczypiorek mieszamy i studzimy.
Krok 4 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto
5
Jak warzywa wystygną dodajemy twaróg i kaszę mannę mieszamy.
Krok 5 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto
6
Do miski dajemy składniki na ciasto wyrabiamy ręką .
Nakrywamy miskę i odstawiamy ciasto na chwilę aby odpoczęło.
Krok 6 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto
7
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
Krok 7 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto
8
Przygotowanie okrasy
Na patelnię dajemy masło klarowane ,pokrojoną cebulę i pokrojone łodyżki botwinki podsmazamy .Pod koniec dodajemy przyprawę uniwersalną lub dowolną i trochę masła.
Krok 8 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto
9
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie polewamy przygotowaną okrasą .

POLECAM!!!
Krok 9 - Pierogi  z botwinką i  twarogiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 22.06.2015 22:32
bardzo ciekawy przepis !!!!!!!!!!!!!!! podziwiam pomysł :-)
gosia56 22.06.2015 11:05
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
gusia1000 21.06.2015 22:08
Bardzo pomysłowo.
sylwia_sl 21.06.2015 21:56
takiech pirogów chętnie spróbuję
Grazyna0211 21.06.2015 20:47
dobry pomysł na pierogi
eliza135 21.06.2015 19:14
fajny pomysł
Czarnula666 21.06.2015 18:38
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak