Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • woda ciepła

    200 ml

Farsz

  • ziemniaki ugotowane

    1/2 kg
  • twaróg

    150 g
  • cebula

    1 sztuka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:
Cebulę drobno skroić i zeszklić na patelni.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Wymieszać w misce ziemniaki, cebulę twaróg, sól i pieprz.

Ciasto:
Mąkę łączymy z wodą i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto nie może się kleić do rąk.
Wałkujemy na cienki placem z którego wykrawamy krążki.
Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy.

Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Wyciągamy i osypujemy masłem lub skwarkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 02.12.2016 09:33
bardzo lubię
MagdalenaIC 02.12.2016 01:30
Uwielbiam ruskie pierogi :)
Ewa Wojtaszko 01.12.2016 21:54
najlepsze z najlepszych
MAR3STA 01.12.2016 21:51
pyszne pierogi
endzi 01.12.2016 21:34
uwielbiam!!!
Katarzyna59 01.12.2016 20:32
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat