Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    3 szkl.
  • jajko

    1 szt.
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • woda ciepła

    1 szkl.

Farsz

  • twaróg

    250 gram
  • ziemniaki ugotowane

    5 szt.
  • cebula biała

    2 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku

Dodatkowo

  • woda

    do gotowania pierogów
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto:
Mąkę przesiać. W kopczyku zrobić dołek i wbić jajko. Dodać oliwę, sól. Wymieszać. Wlać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na kilka minut.
2. Farsz:
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor. Jednak wcześniej lekko ją osolić. Dodać to farszu wraz z tłuszczykiem. Dodać sól, pieprz. Wymieszać.
3. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Szklanką powycinać kółka. Na środek okrągłych, małych placuszków nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić pieroga.
4. W dużym garnku wstawić wodę. Dodać łyżkę oleju oraz łyżeczkę soli. Gdy woda zagotuje się, wrzucić pierożki. Kiedy wypłyną, 2-3 min. muszą gotować się, następnie wyciągnąć.
paulette17
Pierożki najlepiej smakują polane skwarkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 16.06.2015 17:56
pyszne pierogi:)
jagoda5913 07.05.2015 10:17
Też takie robiė ,super
dom-agi 07.05.2015 09:43
Moje ulubione pierogi!
Jadwiga/Jaga85 06.05.2015 23:40
Bardzo lubię!
ada.la 06.05.2015 21:52
to co lubię
iziona 06.05.2015 21:07
Rany jaki apetyczny widok
wwwiolka 06.05.2015 20:30
Bardzo fajny przepis.
Ola1984 06.05.2015 20:27
Jedne z moich ulubionych pierogów :)
paulette17 06.05.2015 19:05
To tak jak ja :)) hehe :)
paulette17 06.05.2015 19:04
Zapraszam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat