Pierogi Jagódki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 dag
  • sól

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka
  • jagody

    200 gram
  • masło

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda

    1 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi Jagódki foto
Na początku wyrób ciasto: Do mąki wbij jajko, ciepłą wodę , trochę soli.
Krok 2 - Pierogi Jagódki foto
Ciasto rozwałkuj i używając szklanki stwórz kółka dość dużych rozmiarów. na każde kółko nałóż troszkę jagód.
Krok 3 - Pierogi Jagódki foto
Następnie sklej ze sobą końce kółka i widelcem wykonaj ozdobne wykończenie.
Krok 4 - Pierogi Jagódki foto
Pierogi włóż na chwilę do lodówki, a jeżeli chcesz je zamrozić na dłuższy czas po wyjęciu z lodówki( kiedy pierogi już będą twarde) przełóż je do woreczka.
Krok 5 - Pierogi Jagódki foto
Jeżeli pierogi chcesz zjeść od razu włóż je do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok 10 minut. Następnie wyłóż je na talerz, polej gorącym masłem i jeżeli chcesz posyp je jeszcze cukrem:) Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania67 20.03.2012 12:04
bardzo apetyczne
cooleczka 14.02.2012 18:01
uwielbiam pierogi
kate.500 12.02.2012 17:20
smaczne
edi 06.02.2012 10:45
uwielbiam:) ja jem też ze śmietanką;)
smile 01.02.2012 11:00
pychotki =)
Beatris 07.01.2012 15:09
Jedne z moich ulubionych. W dodatku podane z masełkiem.
staropolanka5 06.01.2012 22:50
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat