Pierogi dyniowo marchewkowe

Pierogi dyniowo marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    300 ml
  • olej

    2 łyżki

farsz

  • dynia

    1/2 kg
  • marchew

    2 sztuki
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • masło klarowane

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi dyniowo marchewkowe foto
Mąkę przesiewam do miski, dodaję wodę wrzątek, sól i odstawiam na chwilę aż przestygnie. Nie wkładać rąk bo można się poparzyć. Mieszam widelcem.
Krok 2 - Pierogi dyniowo marchewkowe foto
Ciasto po przestygnięciu wyrabiam rękoma.
Krok 3 - Pierogi dyniowo marchewkowe foto

Dynię obieram, i kroję w kostkę. Marchewkę obieram i kroję w paski cienkie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę temp 200 stopni około 30-40 minut. Dynia szybciej będzie miękka od marchewki.
Krok 4 - Pierogi dyniowo marchewkowe foto
Cebulę obieram, kroję i przesmażam na patelni na maśle.
Krok 5 - Pierogi dyniowo marchewkowe foto
Po upieczeniu i przestygnięciu miksuje blenderem dynię i marchew i cebulę. Doprawiam solą, i pieprzem.
Ciasto wałkuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty a potem układam na foremce.Do każdego pieroga dodaję łyżeczkę farszu.


Krok 6 - Pierogi dyniowo marchewkowe foto
Sklejam j gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch pierogów.
Kawałek dyni surowej zostawiam i kawałek marchewki ugotowanej. Kroję je w kostkę i przesmażam na patelni na maśle klarowanym. Podam z nimi pierogi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

07.07.2015 12:12
apetycznie się prezentują

Alex_M

19.02.2015 10:52
wspaniałe :)

Bernadeta1

13.01.2015 21:51
super wyglądają te Twoje pierogi

engie23

13.01.2015 19:07
apetycznie wyglądają

Janina

13.01.2015 18:10
Świetny pomysł;)

Kolorowa

13.01.2015 16:53
Świetne nadzienie !!

cukiereczek

13.01.2015 16:46
ciekawe nadzienie

Jadwiga/Jaga85

13.01.2015 16:44
Super przepis!

Hrabina w kuchni

13.01.2015 16:16
Bardzo apetyczne te pierogi.

Agnieszka-87-25

13.01.2015 15:07
ciekawy smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat