Pierogi curry z kolorowym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • pierś z kurczaka

    1
  • cebula czerwona

    1
  • papryka czerwona

    1/2
  • kukurydza w puszce

    3 łyżka
  • marchewka

    1
  • różyczki brokuła

    8
  • natka pietruszki

    3 łyżka
  • kasza manna

    1 łyżka
  • olej

    3 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

Ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szk
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • woda ciepła

    1 szk
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • olej

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
Farsz : Marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę razem z różyczkami brokuła i papryką. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, i wrzucić umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Chwilę smażyć i dodać pozostałe składniki, dodać przyprawy i smażyć prawie do miękkości. Na koniec ewentualnie doprawić, dodać natkę i wsypać kaszę mannę, farsz wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto : Mąkę przesiać do miski, dodać curry i sól i wymieszać po czym wlać wodę i olej i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 2 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
Ciasto wałkować na cienkie placki, za pomocą foremki lub innego naczynia wycinać kółka o średnicy 10 cm ( może być inna ),
Krok 3 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.
Krok 4 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
Układać je na ściereczce i przykryć aby nie wysychały.
Krok 5 - Pierogi curry z kolorowym farszem  foto
Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli i wrzucać pierogi, gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi można podać okraszone z ulubioną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 30.03.2017 10:40
wyglądają pysznie
foczka-ks 22.04.2014 22:59
no pięknie wyglada
Magula 22.04.2014 09:15
Kolorowo i pysznie u Ciebie Ewo
sylwia_sl 21.04.2014 21:56
Bardzo apetycznie się prezentują
Jadwiga/Jaga85 21.04.2014 21:42
Super pierożki!!!
ZEWA 21.04.2014 18:31
Oj jak ta edycja jest potrzebna, ma być oczywiście gotowanie a nie marynowanie :)
ZEWA 21.04.2014 18:31
Dziękuję :)
patryska76 21.04.2014 18:29
Smaczne takie pierożki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat