Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek

Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami.  Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania miksera, wystarczy składniki wymieszać ,,rózgą''. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą, ale bez dodatków jest również pyszne. A jeśli macie wątpliwości czy takie proste ciasto może znaleźć się na świątecznym stole to zapewniam, że może. Na moim na pewno zagości. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mleko

    2 szklanki
  • olej

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • dżem

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • przyprawa do piernika

    1 sztuka
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    3 szklanki

Dodatkowo:

  • rodzynki

    0.5 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznego ciasta bez jajek:

Krok 1 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto

Ciasto: Do miski wlewamy mleko i olej, dodajemy dżem lub marmoladę, mieszamy dokładnie ,,rózgą'', następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy. Wsypujemy mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy.

Krok 2 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto

Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 60 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

Krok 3 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto

Podanie: Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Dżem smak dowolny lub miękka marmolada. Kakao ciemne. Soda - płaskie łyżeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:18
No na pewno się skuszę i dam znać.;)

Bożena Matuszczyk

19.12.2018 10:36
Takie proste i szybkie ciasta najlepsze.;) Ciekawy przepis że ciasto pieczone bez jajek.

Babeczka35

01.01.2019 19:57
Polecam spróbować. Mnie to ciasto pozytywnie zaskoczyło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat