Co na Święta: Piernik z powidłami wiśniowymi wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na pachnący przyprawami korzennymi - przepyszny piernik świąteczny z polewą czekoladową.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • masło

    125 gramów
  • jaja

    2 sztuki
  • cukier

    80 gramów
  • mleko

    240 mililitrów
  • mąka

    400 gramów
  • soda oczyszczona

    3 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
  • powidła wiśniowe

    250 gramów
  • sól morska Prymat

    1 szczypta
  • Cukier ze skórką cytryny

    3 łyżeczki
  • orzechy pekan

    60 gramów
  • rodzynki sułtańskie

    60 gramów

Na polewę:

  • czekolada

    50 gramów
  • śmietanka 30%

    15 mililitrów
  • Cukier ze skórką cytryny

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • migdały zmielone

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Miękkie masło ubijamy, dodając po łyżce cukru, kiedy masło połączy się z cukrem, dodajemy jedno jajko, ubijamy ok. 1 minuty, po czym dodajemy następne i znowu mieszamy ok. minuty.

W misce łączymy wszystkie sypkie składniki do piernika, i dodajemy na przemian mix suchych składników oraz mleko do masy z masła i jaj, ciągle mieszając. Do gotowej masy dodajemy powidła oraz bakalie, lekko mieszamy i przekładamy masę do formy wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą i pieczemy w temp. 180°C przez 50-60 minut.

Polewa:

Czekoladę wraz ze śmietanką i cukrem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym polewamy nią upieczony i ostudzony piernik, posypujemy mielonymi migdałami, posypujemy cukrem pudrem i  zostawiamy aż czekolada dobrze stężeje, po czym kroimy i podajemy.

A jeśli szukacie przepisów na świąteczne ciasta, polecam Wam przepis na sernik z brzoskwiniami.

Doradca Smaku
Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat