Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Piernik z powidłami wiśniowymi wg Piotra Ogińskiego
Ciasto:
Miękkie masło ubijamy, dodając po łyżce cukru, kiedy masło połączy się z cukrem, dodajemy jedno jajko, ubijamy ok. 1 minuty, po czym dodajemy następne i znowu mieszamy ok. minuty.
W misce łączymy wszystkie sypkie składniki do piernika, i dodajemy na przemian mix suchych składników oraz mleko do masy z masła i jaj, ciągle mieszając. Do gotowej masy dodajemy powidła oraz bakalie, lekko mieszamy i przekładamy masę do formy wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą i pieczemy w temp. 180°C przez 50-60 minut.
Polewa:
Czekoladę wraz ze śmietanką i cukrem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym polewamy nią upieczony i ostudzony piernik, posypujemy mielonymi migdałami, posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy aż czekolada dobrze stężeje, po czym kroimy i podajemy.
A jeśli szukacie przepisów na świąteczne ciasta, polecam Wam przepis na sernik z brzoskwiniami.