Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
masło
125 gramów -
jaja
2 sztuki -
cukier
80 gramów -
mleko
240 mililitrów -
mąka
400 gramów -
Soda oczyszczona Prymat
3 łyżeczki -
kakao
3 łyżeczki -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
powidła wiśniowe
250 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
3 łyżeczki -
orzechy pekan
60 gramów -
rodzynki sułtańskie
60 gramów
Na polewę:
-
czekolada
50 gramów -
śmietanka 30%
15 mililitrów -
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki
Dodatki:
-
migdały zmielone
-
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Co na Święta: Piernik z powidłami wiśniowymi wg Piotra Ogińskiego
Ciasto:
Miękkie masło ubijamy, dodając po łyżce cukru, kiedy masło połączy się z cukrem, dodajemy jedno jajko, ubijamy ok. 1 minuty, po czym dodajemy następne i znowu mieszamy ok. minuty.
W misce łączymy wszystkie sypkie składniki do piernika, i dodajemy na przemian mix suchych składników oraz mleko do masy z masła i jaj, ciągle mieszając. Do gotowej masy dodajemy powidła oraz bakalie, lekko mieszamy i przekładamy masę do formy wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą i pieczemy w temp. 180°C przez 50-60 minut.
Polewa:
Czekoladę wraz ze śmietanką i cukrem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym polewamy nią upieczony i ostudzony piernik, posypujemy mielonymi migdałami, posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy aż czekolada dobrze stężeje, po czym kroimy i podajemy.
A jeśli szukacie przepisów na świąteczne ciasta, polecam Wam przepis na sernik z brzoskwiniami.
Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się