Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Piernik staropolski już jak sama nazwa wskazuje ma swoją długą historię i na polskich wigilijnych pojawia się już od lat. Głównym wyróżnikiem piernika staropolskiego jest bardzo długi czas leżakowania, który trwa od 5-6 tygodni. Koniecznie sprawdźcie cały przepis na ten pyszny, korzenny wypiek. 

Składniki:

Piernik

miód 250 g
cukier 3/4 szklanki
masło 125 g
mąka pszenna 500 g
jajko 2
mleko 70 ml
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 g

Masa orzechowa

orzechy włoskie 250 g
mleko 3/4 szklanki
cukier
masło 100 g

Polewa czekoladowa

mleko 2 łyżki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
masło 100 g

Dekoracja i dodatki

powidła śliwkowe 6-7 łyżek
migdały siekane
skórka pomarańczowa kandyzowana

Porada

Z podanych składników upiekłam piernik na 1 dużą blachę z piekarnika, który potem podzieliłam na 3 równe części, po przełożeniu otrzymamy jedno ciasto. Ciasto przechowujemy w chłodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej

Piernik staropolski z masą orzechową to ciasto które wymaga cierpliwości. O jego przygotowaniu warto pamiętać już na 5-6 tygodni przed świętami, czyli w listopadzie. Wtedy ciasto na piernik staropolski powinno być już gotowe i odstawione w chłodne miejsce do leżakowania. Po tym czasie można zabrać się za pieczenie piernika staropolskiego, co zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż początkowy etap. Po przekrojeniu ciasta na 3 równe części, przełóżcie go masą i posmarujcie powidłami, dzięki którym stanie się wilgotny i przepyszny! Tak oto powstanie piernik z masą orzechową! 

Kroki postępowania

1

Do garnuszka włóż miód, masło i cukier, podgrzewaj aż się cukier i miód rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do wystudzenia.

Do masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka i przyprawę do piernika. Wymieszaj porządnie. Ciasto przełóż do szklanej miski i przykryj folią spożywczą, można na górze zrobić kilka malutkich dziurek. Ja nie robiłam. Miskę wstaw do lodówki na 5-6 tygodni.

Krok 1 - Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej foto
2
Po leżakowaniu wyjmij ciasto na 2 godziny przed pieczeniem z lodówki.

Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na kształt blachy, przełóż delikatnie na blachę.
Krok 2 - Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej foto
3
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Wyłóż i ostudź.
Krok 3 - Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej foto
4
Ciasto pokrój na 3 równe części.
Krok 4 - Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej foto
5
Masa orzechowa: orzechy zmiel, mleko zagotuj, dodaj cukier, mieszaj by się rozpuścił, dodaj orzechy, gotuj 5 minut cały czas mieszając. Garnek zestaw z ognia, dodaj masło, mieszaj by się rozpuściło. Przestudź i wstaw do lodówki by masa dobrze stężała - min. 2 godziny.
Krok 5 - Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej foto
6
Blaty można lekko ściąć by je wyrównać. 1 blat posmaruj powidłami i masą orzechową, połóż drugi blat i znowu posmaruj powidłami i resztą masy orzechowej, przykryj trzecim blatem.
Krok 6 - Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej foto
7
Polewa czekoladowa (ważna kolejność dodawania składników): do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj, dodaj pokrojone na kawałki masło, zdejmij z ognia i mieszając energicznie, wsyp kakao. Powstanie gładka i lśniąca polewa.
Krok 7 - Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej foto
8
Polewę lekko przestudzamy i polewamy nią ciasto. Polewa w miarę szybko tężeje. Ciasto można udekorować np. migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Krok 8 - Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej foto

Po więcej piernikowych inspiracji zapraszam do zakładki ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzia 17.12.2023 18:25
Ile cukru do masy orzechowej?
motylekgoha 14.11.2016 17:39
dziękuje za fajny przepis :))
Ola1young 24.12.2015 20:32
pyszny pierniczek ;)
ilka01 24.12.2015 12:54
pyszności :)
Krzysztof15 24.12.2015 08:28
pyszny pierniczek
ania2610 23.12.2015 18:31
wspaniale wyszedł, idealny świąteczny wypiek
mirosława4 23.12.2015 17:16
smaczny ten piernik
agnieszka214 23.12.2015 16:25
Lubię pyszne pyszne pierniki
ben-ka 23.12.2015 16:10
Pyszny jest ten piernik.
halina17 23.12.2015 15:11
Mój ulubiony piernik :)
Futka 23.12.2015 14:41
Cudowny i bardzo apetyczny piernik :)
IZABELA29 23.12.2015 14:00
pysznie wygląda
Janina 23.12.2015 13:32
Świetny piernik;))
anka1988 23.12.2015 13:15
Pyszny piernik!
Aleksandra/Olcia 23.12.2015 13:07
mniam mniam
norweska20 23.12.2015 12:39
apetyczny i smaczny
kasiaw 23.12.2015 12:31
uwielbiam takiego piernika
Renata9 23.12.2015 11:11
Bardzo smaczny piernik :-)
Wiktoria29 23.12.2015 11:10
piękny miodowy kolor , zjadłabym z chęcią
Ewelina1991 23.12.2015 11:02
świetny pierniczek
krokus 23.12.2015 11:00
Pysznie wygląda
Agnieszka-87-25 23.12.2015 10:34
uwielbiam pierniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak