Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski z masą orzechową w polewie czekoladowej
Piernik staropolski z masą orzechową to ciasto które wymaga cierpliwości. O jego przygotowaniu warto pamiętać już na 5-6 tygodni przed świętami, czyli w listopadzie. Wtedy ciasto na piernik staropolski powinno być już gotowe i odstawione w chłodne miejsce do leżakowania. Po tym czasie można zabrać się za pieczenie piernika staropolskiego, co zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż początkowy etap. Po przekrojeniu ciasta na 3 równe części, przełóżcie go masą i posmarujcie powidłami, dzięki którym stanie się wilgotny i przepyszny! Tak oto powstanie piernik z masą orzechową!
Kroki postępowania
Do garnuszka włóż miód, masło i cukier, podgrzewaj aż się cukier i miód rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do wystudzenia.
Do masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka i przyprawę do piernika. Wymieszaj porządnie. Ciasto przełóż do szklanej miski i przykryj folią spożywczą, można na górze zrobić kilka malutkich dziurek. Ja nie robiłam. Miskę wstaw do lodówki na 5-6 tygodni.

Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na kształt blachy, przełóż delikatnie na blachę.






