Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony udziec jagnięcy

5.0
(79)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ten przepis na udziec jagnięcy spodoba się zarówno początkującym kucharzom jak i wyjadaczom. Skorzystaj z niego by przygotować dobrze wypieczony i idealnie doprawiony jagnięcy comber. 

Składniki:

udziec jagnięcy 2,5 kilograma
czosnek 8 ząbków
rozmaryn świeży 3 gałązki
ziemniaki 8 średnich sztuk
marchewki 2 duże sztuki
korzeń pietruszki 2 duże sztuki
cebula 2 średnie sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
woda 1/2 szklanki
olej rzepakowy do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony udziec jagnięcy

Pieczony udziec (comber) jagnięcy to przepis kompletny, w którym oprócz bardzo delikatnego, soczystego i miękkiego mięsa przygotujesz od razu pieczone warzywa: ziemniaczki i marchewki. To gotowy, przepyszny obiad dla całej rodziny!  Jego zrobienie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy - wspaniały smak i aromat wynagrodzi to z nawiązką. 

Z tego przepisu na jagnięcy comber dowiesz się:

  • jak marynować udziec jagnięcy?
  • jak przygotować warzywa?
  • jak piec comber jagnięcy?
  • co zrobić by jagnięcy udziec pięknie się przyrumienił? 

Opis przygotowania

1

Udziec nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem, listkami rozmarynu i odrobiną oleju. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

2

Na drugi dzień warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy tymiankiem i solą.

3

Do głębokiej blachy wkładamy warzywa, polewamy je jeszcze odrobiną oleju, kładziemy na nie udziec, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy liście laurowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przez 30 min pieczemy bez przykrycia.

4

Nakrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 2 godziny w 180 stopniach.

5

Pod koniec znowu można pozbyć się folii, żeby wszystko ładnie się przyrumieniło. W razie potrzeby można od czasu do czasu dodać wody.

Jeśli zasmakował Ci pieczony comber jagnięcy wypróbuj także inne przepisy na jagnięcinę. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 22.04.2017 18:54
ale jedzonko!
Renata9 21.04.2017 22:29
Bardzo lubię jagnięcinę
w mojej kuchni 21.04.2017 20:25
pyszne danie do zjedzenia
Bożena Matuszczyk 21.04.2017 19:31
Smakowite mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak