Pieczony udziec jagnięcy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2,5 kg udźca jagnięcego z kością

  • 8 ząbków czosnku

  • 3 gałązki rozmarynu

  • 8 średnich ziemniaków

  • 2 duże marchewki

  • 2 duże korzenie pietruszki

  • 2 srednie cebule

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 2 liście laurowe

  • pół szklanki wody

  • olej rzepakowy

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udziec nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem, listkami rozmarynu i odrobiną oleju. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Na drug dzień, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy tymiankiem i solą. Do głębokiej blachy wkładamy warzywa, polewamy je jeszcze odrobiną oleju, kładziemy na nie udziec, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy liście laurowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przez 30 min pieczemy bez przykrycia. Potem nakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 2 godzin w 180 stopniach. Pod koniec znowu można pozbyć się folii, żeby wszystko ładnie się przyrumieniło. W razie potrzeby można od czasu do czasu dodać wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 22.04.2017 18:54
ale jedzonko!
Renata9 21.04.2017 22:29
Bardzo lubię jagnięcinę
w mojej kuchni 21.04.2017 20:25
pyszne danie do zjedzenia
Bożena Matuszczyk 21.04.2017 19:31
Smakowite mięsko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat