Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony udziec jagnięcy
Pieczony udziec (comber) jagnięcy to przepis kompletny, w którym oprócz bardzo delikatnego, soczystego i miękkiego mięsa przygotujesz od razu pieczone warzywa: ziemniaczki i marchewki. To gotowy, przepyszny obiad dla całej rodziny! Jego zrobienie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy - wspaniały smak i aromat wynagrodzi to z nawiązką.
Z tego przepisu na jagnięcy comber dowiesz się:
- jak marynować udziec jagnięcy?
- jak przygotować warzywa?
- jak piec comber jagnięcy?
- co zrobić by jagnięcy udziec pięknie się przyrumienił?
Opis przygotowania
Udziec nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem, listkami rozmarynu i odrobiną oleju. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy tymiankiem i solą.
Do głębokiej blachy wkładamy warzywa, polewamy je jeszcze odrobiną oleju, kładziemy na nie udziec, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy liście laurowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przez 30 min pieczemy bez przykrycia.
Nakrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 2 godziny w 180 stopniach.
Pod koniec znowu można pozbyć się folii, żeby wszystko ładnie się przyrumieniło. W razie potrzeby można od czasu do czasu dodać wody.