Fregola z jagnięciną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Makaron - Fregola

    200 g (tostowany w kuleczkach)
  • woda

    400 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    4 łyżki
  • udziec jagnięcy

    400 g (pokrojony w kostkę)
  • białe wino

    250 ml
  • cebula

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • cukinia

    2 szt.
  • natka pietruszki

    pół pęczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cynamon

  • Imbir mielony Prymat

  • rodzynki

    50 g (sułtańskie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fregola z jagnięciną foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Fregola z jagnięciną foto
Do rozgrzanego garnka wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i przesmażamy. Dodajemy kawałki jagnięciny, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu.
Krok 3 - Fregola z jagnięciną foto
Obraną marchew i cukinię kroimy w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dolewamy wino, redukujemy i dorzucamy pokrojone warzywa oraz szczyptę cynamonu i imbiru. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 4 - Fregola z jagnięciną foto
Przygotowujemy pastę: płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Gotujemy ok. 15 minut.
Krok 5 - Fregola z jagnięciną foto
Ugotowaną pastę przekładamy na duży talerz, wykładamy mięso z warzywami, które obficie posypujemy świeżą natką lub kolendrą oraz, wedle uznania, rodzynkami sułtańskimi. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 18.02.2016 20:23
fantastyczne :)
cukiereczek 13.02.2016 09:58
zachęca do zjedzenia
Maridka19 28.01.2016 20:51
Smacznie wygląda :)
2milutka 19.08.2014 13:50
coś pysznego!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat