Fregola z jagnięciną

Fregola z jagnięciną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Makaron - Fregola

    200 g (tostowany w kuleczkach)
  • woda

    400 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    4 łyżki
  • udziec jagnięcy

    400 g (pokrojony w kostkę)
  • białe wino

    250 ml
  • cebula

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • cukinia

    2 szt.
  • natka pietruszki

    pół pęczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cynamon

  • Imbir mielony Prymat

  • rodzynki

    50 g (sułtańskie)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Fregola z jagnięciną

Kroki postępowania

Krok 1 - Fregola z jagnięciną foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Fregola z jagnięciną foto
Do rozgrzanego garnka wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i przesmażamy. Dodajemy kawałki jagnięciny, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu.
Krok 3 - Fregola z jagnięciną foto
Obraną marchew i cukinię kroimy w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dolewamy wino, redukujemy i dorzucamy pokrojone warzywa oraz szczyptę cynamonu i imbiru. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 4 - Fregola z jagnięciną foto
Przygotowujemy pastę: płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Gotujemy ok. 15 minut.
Krok 5 - Fregola z jagnięciną foto
Ugotowaną pastę przekładamy na duży talerz, wykładamy mięso z warzywami, które obficie posypujemy świeżą natką lub kolendrą oraz, wedle uznania, rodzynkami sułtańskimi. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Justyna Jussstiii 18.02.2016 20:23
fantastyczne :)
cukiereczek 13.02.2016 09:58
zachęca do zjedzenia
Maridka19 28.01.2016 20:51
Smacznie wygląda :)
2milutka 19.08.2014 13:50
coś pysznego!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat