Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto na bliny
-
mąka gryczana
1 szklanka -
mąka pszenna
1 szklanka -
drożdże
25 g -
woda
1/2 szklanki -
jajko
1 szt. -
masło
50 ml -
mleko 2%
1,5 szklanki
Farsz:
-
twaróg
1/2 kostki -
ziemniaki ugotowane
4-5 sztuk -
Pieprz biały mielony Prymat
-
olej rzepakowy
-
sos sojowy jasny
1 łyżka -
sos sojowy
1 łyżka (ciemny) -
cebula
1 szt. -
Majeranek suszony Prymat
Sos
-
czosnek
1 ząbek -
śmietana 12%
150 ml -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
cukier
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
cytryna
1 szt.
Do ozdoby
-
papryka marynowana
-
rukola
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim
Kroki postępowania
Do sparzonej mąki z mlekiem dolewamy wcześniej przygotowane drożdże, dosypujemy mąkę pszenną i wbijamy 1 jajko. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aby trochę urosło.



Komentarze (0)