Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim

Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na bliny

  • mąka gryczana

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • drożdże

    25 g
  • woda

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • masło

    50 ml
  • mleko 2 %

    1,5 szklanki

Farsz:

  • twaróg

    1/2 kostki
  • ziemniaki ugotowane

    4-5 sztuk
  • pieprz biały Prymat

  • olej rzepakowy

  • sos sojowy jasny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka (ciemny)
  • cebula

    1 szt.
  • majeranek Prymat

Sos

  • czosnek

    1 ząbek
  • śmietana 12%

    150 ml
  • pieprz czarny mielony

  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • cytryna

    1 szt.

Do ozdoby

  • papryka marynowana

  • rukola

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Gotujemy mleko, a w ciepłej wodzie przygotowujemy rozczyn czyli rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru.
Następnie przygotowujemy farsz. Przeciskamy ugotowane ziemniaki przez praskę, dodajemy do nich biały ser, który rozdrabniamy w misce widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oleju rzepakowym i odrobinie masła. Do ziemniaków z serem dodajemy majeranek, podsmażoną cebulę i 2 rodzaje sosu sojowego.
Mąkę gryczaną parzymy, czyli zalewamy ciepłym mlekiem cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.

Do sparzonej mąki z mlekiem dolewamy wcześniej przygotowane drożdże, dosypujemy mąkę pszenną i wbijamy 1 jajko. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aby trochę urosło.
Przygotowujemy sos. Do miski wlewamy śmietanę i dodajemy starty czosnek. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy odrobinę skórki z cytryny, soli morskiej oraz sok z połówki cytryny. Całość mieszamy.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim foto
Na patelnię dajemy trochę oleju i odrobinę masła. Łyżkę maczamy w oleju, aby było łatwiej nakładać ciasto na patelnię. Układamy na patelni z ciasta małe placuszki, na nie kładziemy odrobinę farszu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, która zamyka farsz w środku.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim foto
Gotowe bliny podajemy z rukolą, sosem czosnkowo-śmietanowym i papryką marynowaną Smak.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 60: Bliny gryczane z nadzieniem ruskim foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat