Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza
400 g
ziemniaki
4 szt.
ser żółty
100 g
woda
1 l
fasolka szparagowa
300 g
groszek zielony
100 g
maślanka
300 ml
śmietana 18 proc
100 ml
ocet winny
1 łyżka
olej rzepakowy
150 ml
koperek
kilka gałązek
Sklep Prymat
cukier
1 łyżka

Do smaku

cząber
majeranek
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sklep Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Porada

Cząber dodany do placków ziemniaczanych nie tylko nadaje wyjątkowy aromat, ale też ułatwia trawienie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23

Kroki postępowania

1
Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy 3 łyżki oleju. Doprawiamy do smaku cząbrem, majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy pergaminem i ręką nakładamy 4 porcje ziemniaków. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
2
Fasolkę szparagową kroimy pod kątem na małe kawałki. Do rondelka z wodą dodajemy 1 łyżeczkę soli oraz cukru i gotujemy. Do wody wrzucamy zielony groszek i fasolkę szparagową. Kiedy strączki będą miękkie odcedzamy je i przekładamy do zimnej wody.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
3
Przygotowujemy dip maślankowy. Do miski wlewamy maślankę i dodajemy do niej śmietanę, 1 łyżkę oleju i ocet winny. Doprawiamy do smaku solą morska i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
4
Dorsza oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i kładziemy papier pergaminowy. Rybę smażymy na papierze przez ok. 4 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
5
Ziemniaczane rosti wyjmujemy z piekarnika. W rondelku podgrzewamy zahartowane wcześniej warzywa. Następnie dodajemy dip maślankowy i przekładamy na placki. Na wierzchu układamy kawałki dorsza i dekorujemy gałązkami koperku.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak