Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z dorsza

    400 g
  • ziemniaki

    4 szt.
  • ser żółty

    100 g
  • woda

    1 l
  • fasolka szparagowa

    300 g
  • groszek zielony

    100 g
  • maślanka

    300 ml
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • ocet winny

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    150 ml
  • koperek

    kilka gałązek
  • cukier

    1 łyżka

Do smaku

  • cząber

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa cała

  • pieprz cytrynowy

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy 3 łyżki oleju. Doprawiamy do smaku cząbrem, majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy pergaminem i ręką nakładamy 4 porcje ziemniaków. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
Fasolkę szparagową kroimy pod kątem na małe kawałki. Do rondelka z wodą dodajemy 1 łyżeczkę soli oraz cukru i gotujemy. Do wody wrzucamy zielony groszek i fasolkę szparagową. Kiedy strączki będą miękkie odcedzamy je i przekładamy do zimnej wody.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
Przygotowujemy dip maślankowy. Do miski wlewamy maślankę i dodajemy do niej śmietanę, 1 łyżkę oleju i ocet winny. Doprawiamy do smaku solą morska i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
Dorsza oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i kładziemy papier pergaminowy. Rybę smażymy na papierze przez ok. 4 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 foto
Ziemniaczane rosti wyjmujemy z piekarnika. W rondelku podgrzewamy zahartowane wcześniej warzywa. Następnie dodajemy dip maślankowy i przekładamy na placki. Na wierzchu układamy kawałki dorsza i dekorujemy gałązkami koperku.
Doradca Smaku
Cząber dodany do placków ziemniaczanych nie tylko nadaje wyjątkowy aromat, ale też ułatwia trawienie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat