Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pstrąg łososiowy w marynacie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pstrąg łososiowy
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
masło

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

sos sojowy 4 łyżki (indonezyjski)
miód akacjowy 2 łyżki
woda ciepła 2 łyżki
koper świeży 1 mały pęczek
czosnek 1 ząbek
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
papryczka chili 0,5 łyżeczki
sok z limetki (z połowy owocu)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg łososiowy w marynacie

Propozycja na przygotowanie zdrowej, soczystej i aromatycznej ryby.

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety z łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, oczyszczamy z ości i odcinamy skórę.

Tak przygotowane filety oprószamy delikatnie solą i pieprzem.

Następnie przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, miodu, soku z limonki, wody, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, papryki (słodkiej i ostrej) i posiekanego świeżego koperku.

Połową marynaty nacieramy filety z łososia i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

2. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego masłem. Układamy na wierzch pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku i małe plasterki masełka.

3. PIECZENIE PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO:

Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy pozostałą część marynaty (wcześniej podgrzaną) i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ja podałam go z marchewką na ciepło oraz kaszą bulgur.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak