Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pstrąg

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuki
sól do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
masło 4 plasterki

Porada

Po upieczeniu można polać sokiem z cytryny ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg

Kroki postępowania

1
Ryby myjemy ze śluzu, czyścimy w środku i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Krok 1 - Pieczony pstrąg foto
2
Odkrawamy głowę (wolę bez). Lekko przekrawamy na całej długości środek.
Solimy, sypiemy przyprawą do ryby, układamy cebulę pokrojoną w połówki krążków (1/2 na rybę).
1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i równo rozsmarowujemy na rybie.
Wkładamy 2 plastry masła.
Skórę ryby nacieramy solą i przyprawą.
Krok 2 - Pieczony pstrąg foto
3
Zawijamy w folię aluminiową, zaginając brzegi do góry, żeby masło nie uciekło podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarnku nagrzanym do 180 C przez 30 minut.
Krok 3 - Pieczony pstrąg foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.10.2015 11:36
Zjadła bym taka pieczoną rybkę
ttrytka 28.09.2015 22:58
lubie ryby
Aannkaa82 26.09.2015 16:40
prosty i smaczny - lubię takiego pstrąga
Wacław 26.09.2015 12:46
pyszna rybka
bertpvd 26.09.2015 12:32
piękne danie ;)
Jumper123 26.09.2015 11:56
pyszny ten pstrąg
Wafelek2601 26.09.2015 11:53
Bardzo dobre
adelajda 26.09.2015 10:00
Dobra rybka :)
Damiano
Damiano 26.09.2015 08:35
pyszna rybka
luna76 26.09.2015 08:07
świetnie się prezentuje :)
Megg 25.09.2015 21:11
uwielbiam :-)
pajbek 25.09.2015 20:31
Takiego pstrąga to ja lubię :-)
IKrakowianka 25.09.2015 19:15
bardzo apetycznie podany
Ania321 25.09.2015 18:48
zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak