Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 3-4 szt
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką

Kroki postępowania

1
Ćwiartki dokładnie umyć, można zostawić całe lub podzielić na dwa kawałki-udko i podudzie. Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki, czosnku i majeranku. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki.
Krok 1 - Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką foto
2
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem.
Krok 2 - Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką foto
3
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i mizeria.
Krok 3 - Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.11.2014 20:41
lubię takiego kurczaka
Adamorek 11.11.2014 19:45
smacznie przyprawiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak