Pieczony filet z łososia z limonką i koprem

Pieczony filet z łososia z limonką i koprem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    2 sztuki
  • limonka

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżeczka
  • koper świeży

    1 pęczek
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • sól himalajska

    do smaku
  • estragon

    2 szczypty
  • folia aluminiowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony filet z łososia z limonką i koprem foto
filet myjemy i osuszamy, nastawiamy piekarnik na 200 stopni,
łososia nacinamy jak na zdjęciu delikatnie robiąc kieszonki na plasterki limonki. W kieszonki i na wierzch wsmarowujemy estragon, koper, sól i pieprz. Wkładamy plasterki limonki. Folię aluminową smarujemy masłem i kładziemy nań rybkę. Zawijamy jak kanapkę
Krok 2 - Pieczony filet z łososia z limonką i koprem foto
Wkładamy do piekarnika na 15-20minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i rozwijamy z folii, nakładamy na talerz - można użyć termoobiegu ale wtedy zmniejszamy temp do 180stopni i max 15 minut.
Krok 3 - Pieczony filet z łososia z limonką i koprem foto
Do łososia idealnie pasują ziemniaczki i sałatka z rukoly - na zdjęciu rukola, ocet balsamiczny figowy, kilka kropel oliwy z oliwek, prażony słonecznik i pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

basiazet

13.12.2016 19:07
kolorowo i smacznie

idealme

09.04.2015 23:36
polecam wszystkim

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat