Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 700 g
oliwa 6 łyżek
czosnek 4 ząbki
sól do smaku 1/2 łyżeczki
rozmaryn 1 gałązka
chili 4 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki, gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min od zagotowania się wody, następnie przekładamy je na sitko i zalewamy zimną wodą, czekamy aż całkiem się schłodzą i lekko osuszą.
Krok 1 - Pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem  foto
2
Z oliwy, przypraw i rozdrobnionego czosnku robimy dresing.
Krok 2 - Pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem  foto
3
Zimne ziemniaki układamy w brytfance tak by się nie stykały ze sobą.
Krok 3 - Pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem  foto
4
Polewamy je oliwą z przyprawami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. Zapiekamy chwilkę, do satysfakcjonującego koloru, max 10 min.

Idealne do mięs, dipów serowych czy jogurtowych.
Krok 4 - Pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 15.01.2016 14:32
super przepis :)
agaK. 14.01.2016 18:28
W tej formie na przekąskę, ale do obiadu też dobre:)
Jolcia_90 14.01.2016 17:50
świetny dodatek do obiadu. Lubię taki :)
Wacław 14.01.2016 15:33
pyszne ziemniaczki
Ewa Wojtaszko 14.01.2016 14:18
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak