Pieczone szparagi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    2 pęczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na nim szparagi. Skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy około 20 minut.
Szparagi wykładamy na talerz, kropimy oliwą i sokiem z cytryny, pieprzymy i od razu podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 07.05.2014 15:03
pieczonych nie próbowałam ale chyba się skuszę :)
Beatris 07.05.2014 13:48
Uwielbiam szparagi, zwłaszcza te zielone... pycha:)
krystyna330 07.05.2014 10:47
pychszności mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat