Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 8-10 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
ryż 2 woreczki
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
olej
marynata teriyaki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu

Kroki postępowania

1
Skrzydełka umyć i osuszyć. Oprószyć dokładnie słodką papryką i majerankiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić niewielką ilością marynaty teriyaki (ok 3 łyżki) oraz olejem.
Krok 1 - Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu foto
2
Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec ok 1 godzinki na 190 C, pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywkę aby skrzydełka się lepiej przyrumieniły.
Krok 2 - Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu foto
3
Ryż ugotować, ja użyłam paraboliczny. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę.
Krok 3 - Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu foto
4
Chwilę smażyć a następnie dodać ryż. Wszystko razem chwilę smażyć, dodać ok 3 łyżek marynaty teriyaki. Wymieszać i podawać z pieczonymi skrzydełkami.
Krok 4 - Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak