Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieczone z kuchni meksykańskiej

5.0
(134)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 1 kilogram
drożdże 40 gramów
olej 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
śmietana gęsta 2 łyżki
Oregano suszone Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
cukier 1 łyżka

Składniki na farsz:

filet z kurczaka 1 podwójna sztuka
pieczarki 1/2 kilograma
kukurydza w puszce 200 gramów
cebula biała 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ketchup łagodny 1 łyżka
ser żółty 20 dag
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko do smarowania pierogów

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone z kuchni meksykańskiej

Kroki postępowania

1

Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży: 1 łyżki mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 1 - Pierogi pieczone z kuchni meksykańskiej foto
2
Gdy drożdże podrosną połączyć z resztą składników i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pierogi pieczone z kuchni meksykańskiej foto
3

W tym czasie przygotować farsz. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i  pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z przyprawa do gyrosa i usmażyć na oleju złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażone z cebulą pieczarki, drobno pokrojoną paprykę, odsączoną kukurydzę i dokładnie wymieszać.

Krok 3 - Pierogi pieczone z kuchni meksykańskiej foto
4

Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Krok 4 - Pierogi pieczone z kuchni meksykańskiej foto
5

Posmarować rozbełtanym jajkiem.

Krok 5 - Pierogi pieczone z kuchni meksykańskiej foto
6
Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu polecam posmarować pierogi masłem i przykryć ściereczka.
Krok 6 - Pierogi pieczone z kuchni meksykańskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorotka 9 godzin temu
Ja też dodałam więcej śmietany, a mniej jajek. Bardzo dobre
Patrycja 28.01.2023 16:41
Pierożki rewelacja, do ciasta musiałam dodać więcej śmietany i mleka bo było za twarde, ale farsz świetny.
Maria 18.12.2022 22:00
Pierwszy raz jadłam we Francji i były pyszne z mięsem
Doradca Smaku 19.12.2022 10:02
tym bardziej warto spróbować zrobić je samemu :)
Katarzyna 03.09.2022 13:44
Pyszne! Zrobiłam z trochę innym farszem ale ciasto takie samo, znakomite! Tylko trzeba zmniejszyć czas pieczenia o ok 4 min.
Doradca Smaku 05.09.2022 10:36
Super! Cieszę się, że się udało i dziękuję za podpowiedzi :) pozdrawiam, Doradca Smaku
dagita 11.08.2015 14:01
Zjadłabym takiego pierożka... albo dwa :)
Alina123 27.09.2018 10:57
Nie wiem jaki był zamysł dodania tego przepisu ale jest okropny. Ciasta zepsuć się nie da... Tym bardziej tak łatwego. Ciasto twarde jak kamień! Nie polecam
Poison1988 10.08.2015 08:26
takich cudów jeszcze nie jadłam ale wyglądają cudnie!
Justi2401 08.08.2015 09:56
Wyglądają przepysznie :)
wwwiolka 07.08.2015 22:31
Bardzo fajny przepis.
ania2610 07.08.2015 20:00
wspaniałe pierożki, same pyszności
Justyna Jussstiii 07.08.2015 19:13
wow nigdy takich nie robiłam pomysł super :)
DorotaZ 07.08.2015 19:09
Są pyszne:) Przyrządzam podobne:) Idealne do barszczu czerwonego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak