Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
500 gramów -
Sól w młynku prymat
0,5 łyżeczki -
żółtko jajek
2 sztuki -
masło klarowane
1,5 łyżki -
ziemniaki
650 gramów -
cebula
1 sztuka -
masło
1 łyżka -
olej
1 łyżka -
masło
2 łyżki -
cukier
1 szczypta -
cebula
3 sztuki -
olej
1 łyżka -
sól
do smaku -
woda ciepła
250 mililitrów -
twaróg
250 gramów
Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie okraszone podsmażonym boczkiem
- pikantny farsz, dzięki odpowiedniej ilości pieprzu,
- przepis na miękkie i sprężyste ciasto na pierogi,
- ruskie pierogi świetnie smakują odgrzane na patelni,
Kroki postępowania
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekane cebule. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.
Pierogi ruskie to jedne z częściej pojawiających się na polskich stołach pierogów. Przepisów na ich przygotowanie jest bardzo wiele - wszystko zależy od tego jakie ciasto na pierogi preferujecie, a do tego jak bardzo wyrazisty farsz lubicie. Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią pikantne smaki. Gotowe pierogi możecie podać w ulubiony sposób - z podsmażoną cebulą czy boczkiem.
Farsz do ruskich pierogów powinien być pikantny, dlatego pieprzu powinno być sporo (u mnie ok. 1 łyżeczki). Aby farsz miał bardziej delikatną konsystencję ziemniaki można dodatkowo zmielić w maszynce. Pierogi można okrasić także boczkiem podsmażonym na patelni lub polać roztopionym masłem.![]()
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)