Pierogi ruskie okraszone podsmażonym boczkiem

Pierogi ruskie okraszone podsmażonym boczkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jedne z bardziej popularnych pierogów w Polsce - ruskie. Farsz do nich powstaje na bazie zmielonych ziemniaków i białego sera. Aby były wyraziste w smaku należy dodać odpowiednią ilość przypraw - pieprzu i soli. Jeśli lubicie pierogi i szukacie pomysłów na różnego rodzaju farsze zapraszamy tutaj.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gramów
  • Sól w młynku prymat

    0,5 łyżeczki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło klarowane

    1,5 łyżki
  • ziemniaki

    650 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
  • cebula

    3 sztuki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • woda ciepła

    250 mililitrów
  • twaróg

    250 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie okraszone podsmażonym boczkiem

- pikantny farsz, dzięki odpowiedniej ilości pieprzu,

- przepis na miękkie i sprężyste ciasto na pierogi,

- ruskie pierogi świetnie smakują odgrzane na patelni,

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie okraszone podsmażonym boczkiem foto
Na maśle z olejem zarumienić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru.
Krok 2 - Pierogi ruskie okraszone podsmażonym boczkiem foto
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać łyżkę masła i (gorące ziemniaki) ugnieść dokładnie tłuczkiem na gładkie puree. Dodać zarumienioną cebulę. Twaróg pokruszyć do ziemniaków i ponownie ugnieść tłuczkiem. Doprawić na ostro pieprzem i posolić do smaku.
Krok 3 - Pierogi ruskie okraszone podsmażonym boczkiem foto
Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi.
Krok 4 - Pierogi ruskie okraszone podsmażonym boczkiem foto

Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekane cebule. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.

Pierogi ruskie to jedne z częściej pojawiających się na polskich stołach pierogów. Przepisów na ich przygotowanie jest bardzo wiele - wszystko zależy od tego jakie ciasto na pierogi preferujecie, a do tego jak bardzo wyrazisty farsz lubicie. Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią pikantne smaki. Gotowe pierogi możecie podać w ulubiony sposób - z podsmażoną cebulą czy boczkiem. 

Ola1984
Farsz do ruskich pierogów powinien być pikantny, dlatego pieprzu powinno być sporo (u mnie ok. 1 łyżeczki). Aby farsz miał bardziej delikatną konsystencję ziemniaki można dodatkowo zmielić w maszynce. Pierogi można okrasić także boczkiem podsmażonym na patelni lub polać roztopionym masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

EmciaPichci 12.03.2014 08:46
za takie ruskie mogę dać się pokroić! ;)
Ula 19.12.2013 23:20
cudnie wyglądają na tych zdjęciach! Już czuję zapach.. :) Przepis przetestuję
mariel78 30.11.2013 23:53
smaczne pierożki
usmiech 18.11.2013 20:52
ładnie wyglądają
cukiereczek 12.11.2013 18:50
wspaniałe domowe pierogi
maciek7 08.11.2013 16:26
przepyszne
usmiech 29.10.2013 08:57
ładnie wyglądają
Gary Michy 19.10.2013 23:38
Jak pięknie ulepione, mniam :)
Lis 19.10.2013 22:53
lubię takie pierogi - a ruskie to moje ulubione:)
mufinka79 19.10.2013 21:57
Uwielbiam :) Zresztą wszystkie pierogi lubię :) Mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat