Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka pszenna
500 g -
drożdże
1 opakowanie (instant) -
cukier
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
masło
40 g -
mleko
220 ml -
jajko
1 szt. -
jajko
1 szt. (do posmarowania pierogów)
Farsz
-
grzyby suszone
50 g -
kapusta kiszona
500 g -
cebule
2 szt. (pokrojone w kostkę) -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt. -
Ziele angielskie całe Prymat
2 ziarna -
olej do smażenia
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Pieczone pierogi z kapustą i grzybami .*.
Kapustę przepłukać zimną wodą, odcisnąć, a następnie posiekać. Włożyć do garnka oraz zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godzinę. Cebulę podsmażyć na oleju, a następnie dodać cebulę oraz grzyby do ugotowanej kapusty i znów zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dolać wody, jeśli zbyt mocno odparuje z garnka.
Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, cukier, sól, drożdże, masło i wszystko posiekać. Następnie dodać jajko i mleko. Energicznymi ruchami wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić szklanką kółka i nakładać na nie farsz oraz skleić na brzegach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pierogi, przykryć bawełnianą szmatką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut do zrumienienia.
Komentarze (0)