Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kasztany

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pieczone kasztany z dodatkiem soli i przypraw korzennych. Kasztany jadalne to prawdziwa jesienna przekąska. Można je podawać z solą lub ze słodkimi dodatkami.

Składniki:

kasztany jadalne
sól gruboziarnista
cynamon
miód

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kasztany

Kasztany jadalne to świetny sezonowy przysmak. Najczęściej przyrządzamy kasztany pieczone z dodatkiem miodu, cynamonu lub karmelu. Z kasztanów jadalnych można przygotować także pyszny deser tiramisu.

Wybieramy duże, świeże, nieuszkodzone kasztany i świecącej łupince. Starsze sztuki, które leżą już dłuższy czas w sklepie są przesuszone i twarde a co za tym idzie niezbyt smaczne.
Kasztany myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż ostrym nożykiem. Najlepiej zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie kasztana, nacinając nie tylko łupinę ale też błonkę znajdującą się pod nią. Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki. Kasztany pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki.
Serwujemy wg gustu posypane gruboziarnistą solą, cynamonem lub skropione miodem.

Zobacz 3 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 18.10.2015 12:26
nigdy nie jadłam Twoja propozycja bardzo kusząca
Aleksandra/Olcia 18.10.2015 10:29
również nigdy ich nie jadłam
cukiereczek 18.10.2015 09:47
nigdy nie jadłam a ciekawa jestem ich smaku
Maridka19 18.10.2015 09:02
Jestem ciekawa jak smakują :) Przepis wart wypróbowania :)
Renata9 18.10.2015 08:24
Kiedyś kosztowałam i były bardzo dobre :-)
patryska76 17.10.2015 21:13
Kurcze nigdy nie jadłam, jestem ciekawa jak smakują
staropolanka5 17.10.2015 21:02
u mnie tez dziś były

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak