3 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sezon na kasztany jadalne jest już rozpoczęty, więc warto z nich przygotować smaczną oraz zdrową przekąskę. U mnie w domu zazwyczaj znikają lekko posolone, ale pysznie smakują też z miodem, jako nadzienie do mięsa, czy składnik deserów.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kasztany:

  • kasztany jadalne

    500 gramów

Opcjonalnie w przypadku gotowania:

  • liście laurowe

    2 sztuki
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kasztany gotowane i pieczone:

Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.

Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić w garnku nacięciem w dół. Całość delikatnie zalać wrzątkiem.

Gotować około 15 minut na średnim ogniu (kasztany powinny poobracać się na drugą stronę).

Odcedzone przełożyć na blachę - tym razem nacięciem do góry.
Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Po tym czasie poczekać aż ostygną, zdjąć twardą skorupkę i gorzkawą błonkę. Jadalna jest tylko żółta część.

Kasztany gotowane:

Kasztany umyć ciepłą wodą i umieścić w garnku nacięciem w dół. Całość delikatnie zalać wrzątkiem.

Gotować około 30-40 minut na średnim ogniu.
(Uprzednio wodę można posolić i do garnka wrzucić kilka listków laurowych.

Czas gotowania zależy od wielkości oraz świeżości kasztanów. W międzyczasie można jednego wyjąć, obrać, a następnie spróbować czy reszta jest już gotowa do spożycia.)

Kasztany pieczone:

Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na blasze do pieczenia - nacięciem do góry.

Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kasztany prażone:

Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.

Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na patelni nacięciem w dół.

Całość prażyć pod przykryciem przez około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat