Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie matjas 120 g filetów
wino czerwone wytrawne 50 ml
cebula czerwona 1 szt.
cebula biała 1 szt.
Chrzan śmietankowy Smak
olej lniany
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Goździki całe Prymat
cynamon
chleb ciemny 4 kromki
masło klarowane
miód 1 łyżka
kapary
natka pietruszki
koperek
Musztarda sarepska Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich

Kroki postępowania

1
Kroimy połowę porcji śledzia w drobną kostkę i przekładamy do miski.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
2
Dodajemy olej lniany, posypujemy drobno posiekanym koprem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na koniec dodajemy pół łyżki musztardy sarepskiej, białą cebulę, kilka drobno posiekanych kaparów oraz odrobinę posiekanej natki pietruszki. Śledzia podajemy uformowanego np. w formie tatara lub jako sałatkę.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
3
Następnie przygotowujemy konfiturę z czerwonej cebuli. Wrzucamy na patelnię masło klarowane, dokładamy pociętą w piórka czerwoną cebulę, która będziemy smażyć ok. 2-3 minut. Przyprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i utartymi w moździerzu goździkami. Dodajemy łyżkę miodu i po chwili smażenia dodajemy czerwone wytrawne wino.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
4
Z chleba razowego odcinamy skórę i skrapiamy olejem lnianym. Następnie grillujemy po minucie z każdej strony na patelni grillowej.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
5
Pozostałą część śledzia kroimy na kawałki, pieprzymy i posypujemy odrobiną cynamonu.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
6
Grzanki smarujemy chrzanem śmietankowym, układamy na nich konfiturę z cebuli oraz śledzia. Serwujemy razem z sałatką ze śledzia i cebuli.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak