Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich

Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie matjas

    120 g filetów
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • Chrzan śmietankowy Smak

  • olej lniany

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • gałka muszkatołowa mielona

  • goździki

  • cynamon

  • chleb ciemny

    4 kromki
  • masło klarowane

  • miód

    1 łyżka
  • kapary

  • natka pietruszki

  • koperek

  • musztarda sarepska

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
Kroimy połowę porcji śledzia w drobną kostkę i przekładamy do miski.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
Dodajemy olej lniany, posypujemy drobno posiekanym koprem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na koniec dodajemy pół łyżki musztardy sarepskiej, białą cebulę, kilka drobno posiekanych kaparów oraz odrobinę posiekanej natki pietruszki. Śledzia podajemy uformowanego np. w formie tatara lub jako sałatkę.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
Następnie przygotowujemy konfiturę z czerwonej cebuli. Wrzucamy na patelnię masło klarowane, dokładamy pociętą w piórka czerwoną cebulę, która będziemy smażyć ok. 2-3 minut. Przyprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i utartymi w moździerzu goździkami. Dodajemy łyżkę miodu i po chwili smażenia dodajemy czerwone wytrawne wino.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
Z chleba razowego odcinamy skórę i skrapiamy olejem lnianym. Następnie grillujemy po minucie z każdej strony na patelni grillowej.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
Pozostałą część śledzia kroimy na kawałki, pieprzymy i posypujemy odrobiną cynamonu.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
Grzanki smarujemy chrzanem śmietankowym, układamy na nich konfiturę z cebuli oraz śledzia. Serwujemy razem z sałatką ze śledzia i cebuli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat