Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie matjas
120 g filetów
wino czerwone wytrawne
50 ml
cebula czerwona
1 szt.
cebula biała
1 szt.
Chrzan śmietankowy Smak
olej lniany
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
Sklep Prymat
cynamon
Sklep Prymat
chleb ciemny
4 kromki
masło klarowane
miód
1 łyżka
kapary
Sklep Prymat
natka pietruszki
koperek
Sklep Prymat
Musztarda sarepska Prymat
1/2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich

Kroki postępowania

1
Kroimy połowę porcji śledzia w drobną kostkę i przekładamy do miski.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
2
Dodajemy olej lniany, posypujemy drobno posiekanym koprem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na koniec dodajemy pół łyżki musztardy sarepskiej, białą cebulę, kilka drobno posiekanych kaparów oraz odrobinę posiekanej natki pietruszki. Śledzia podajemy uformowanego np. w formie tatara lub jako sałatkę.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
3
Następnie przygotowujemy konfiturę z czerwonej cebuli. Wrzucamy na patelnię masło klarowane, dokładamy pociętą w piórka czerwoną cebulę, która będziemy smażyć ok. 2-3 minut. Przyprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i utartymi w moździerzu goździkami. Dodajemy łyżkę miodu i po chwili smażenia dodajemy czerwone wytrawne wino.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
4
Z chleba razowego odcinamy skórę i skrapiamy olejem lnianym. Następnie grillujemy po minucie z każdej strony na patelni grillowej.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
5
Pozostałą część śledzia kroimy na kawałki, pieprzymy i posypujemy odrobiną cynamonu.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto
6
Grzanki smarujemy chrzanem śmietankowym, układamy na nich konfiturę z cebuli oraz śledzia. Serwujemy razem z sałatką ze śledzia i cebuli.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 46: Duet śledzi podlaskich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak