Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone buraczki zasmażane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone 6 sztuk
masło 1,5 łyżki
mąka gryczana 2 łyżki
ksylitol 2 łyżeczki
maślanka 4 - 5 łyżek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Zakwaszenie (do wyboru)

sok z cytryny
ocet jabłkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone buraczki zasmażane

Buraki myjemy, odcinamy końce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę i 15 minut.

Ostudzone buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy do utworzenia delikatnej zasmażki.

Do zasmażki dodajemy starte buraczki, maślankę, cukier brzozowy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Wszystko zagotowujemy, często mieszając.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 07.01.2015 18:52
mój ulubiony dodatek obiadowy
Aleksandra/Olcia 26.09.2014 17:40
super do mielonych
Megg 26.09.2014 16:34
smaczny dodatek do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak