Pieczona polędwica wieprzowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki wieprzowe

    2 sztuka

MARYNATA

  • sos sojowy

    2 łyżka
  • ketchup pikantny

    2 łyżka
  • czosnek

    3 ząbek
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1/2 łyżeczka
  • olej

    2 łyżka

PONADTO

  • olej rzepakowy

    do smażenia i pieczenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona polędwica wieprzowa foto
Składniki marynaty starannie mieszamy.

Z opłukanych i osuszonych polędwiczek odcinamy cienkie końcówki / nie będą nam potrzebne w tym daniu/.
Krok 2 - Pieczona polędwica wieprzowa foto
Mięso nacieramy marynatą, przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Krok 3 - Pieczona polędwica wieprzowa foto
Następnego dnia piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażamy polędwiczki z wszystkich stron na dużym ogniu.
Krok 4 - Pieczona polędwica wieprzowa foto
Obsmażone polędwice przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut bez przykrycia.
Krok 5 - Pieczona polędwica wieprzowa foto
Po tym czasie naczynie z mięsem wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mięso kroimy na grube plastry i podajemy.
anemon
*jeśli mamy wyjątkowo duże /grube/ polędwiczki, to pieczemy je 20 minut

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 13.09.2015 12:10
bardzo smaczne mięsko
Adamorek 03.09.2014 15:40
naprawdę dobrze zrobiona
ben-ka 23.08.2014 08:50
Uwielbiam takie mięsko,bardzo apetyczne!
misia53 18.07.2014 22:58
jak ja się tak napatrzę na te pyszności to potem zamiast spać to idę do kuchni i szperam po lodówce hihi...
pawlito 23.06.2014 10:23
same pyszności
Kejti 23.06.2014 00:17
Super mięsko :-)
anemon 22.06.2014 19:14
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
ben-ka 22.06.2014 13:49
Takie mięsko,to ja lubię:)
fotoviderek 22.06.2014 10:14
Moje smaki :)
noninka77 22.06.2014 09:50
polędwiczka rewelacyjna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat