Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona perliczka z winem
Przepis na pieczoną perliczkę w ziołowej marynacie, faszerowanej słoniną i podlanej czerwonym winem. Dzięki tym zabiegom mięso perliczki nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Perliczka pieczona z winem to przysmak idealny na specjalne okazje, np. romantyczną kolację, eleganckie przyjęcie czy świąteczny obiad.
Opis przygotowania
Czosnek rozgniatamy z solą i suszonymi ziołami na pastę. Dokładnie umytą i osuszoną perliczkę nacieramy pastą z zewnątrz i wewnątrz, szczelnie zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 12 godzin.
Słoninę kroimy na cienkie plasterki i szpikujemy nią perliczkę. Kilkoma plastrami słoniny obkładamy perliczkę z wierzchu, a do środka wkładamy gałązki tymianku.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy perliczkę przez 20 minut od czasu do czasu polewając ją czerwonym winem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 30 minut, nie zapominając o polewaniu perliczki winem.
Po upieczeniu szczelnie zawijamy perliczkę w folię aluminiową na 15 minut.