Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Perliczka w sosie kaparowym, odc. 15

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(29)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Soczyste i aromatyczne mięso perliczki zachwyci Was smakiem i sposobem podania, zwłaszcza jeśli zastosujecie się do rad i przepisu Doradcy Smaku! Gwarantuję, to będzie pyszne!

Składniki:

Składniki:

perliczka 2 filety
mąka pszenna 2 łyżki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżeczka

Sos kaparowy:

czosnek 1 sztuka
biała część pora 1 sztuka
cebula biała 1/2 sztuki
natka pietruszki 1/3 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
śmietana kremówka 1 szklanka
kapary całe Smak 2 łyżki

Marchewki w syropie klonowym:

masło klarowane 1 łyżka
kolorowe marchewki mini 5 sztuk
syrop klonowy 2 łyżki

Do smaku:

Pieprz zielony ziarnisty Prymat kilka ziaren
Sól ziołowa jodowana Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Do podania:

chałka

Do dekoracji:

natka pietruszki kilka listków

Porada

Karmelizując marchewki, zamiast syropu klonowego, możemy użyć też miodu, najlepiej wielokwiatowego lub lipowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Perliczka w sosie kaparowym, odc. 15

Szukasz wyjątkowego dania na specjalną okazję: przyjęcie, świąteczny obiad czy romantyczną kolację? Wybierz propozycję szefa kuchni Roberta Sowy! Przepis na perliczkę w sosie kaparowym z karmelizowaną marchewką i słodką chałką to danie, które pasuje do ekskluzywnej restauracji, lecz bynajmniej nie jest trudne do zrobienia. Obejrzyj przepis i łatwo zrób je w swojej kuchni!

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od sosu. Czosnek i białą część pora kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę, siekamy pietruszkę.

2. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym i wrzucamy na nią czosnek, cebulę oraz por. Mieszamy i smażymy do momentu zeszklenia. W tym czasie miażdżymy w moździerzu pieprz zielony i doprawiamy sos. Następnie dolewamy śmietankę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i dusimy na małym ogniu do zagotowania, przez ok. minutę.

3. Dodajemy kapary, natkę pietruszki, solimy do smaku, mieszamy i zdejmujemy sos z palnika.

4. Sos jest gotowy, możemy więc przygotować dodatki. Marchewki obieramy i obgotowujemy krótko. Na małej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy marchewki, po chwili dolewamy syrop klonowy, solimy i pieprzymy do smaku. Warzywa karmelizujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

5. Przygotowujemy perliczkę. Mąkę i przyprawę garam masala łączymy na talerzu.

6. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety delikatnie oprószamy aromatyczną mąką.

7. Perliczkę smażymy na złoty kolor z obu stron. W trakcie bastujemy mięso, czyli polewamy skórę rozgrzanym masłem. Pod koniec smażenia smarujemy filety cienką warstwą musztardy miodowej.

8. Na patelnię obok filetów wkładamy kromki chałki i podsmażamy je po pół minuty z obu stron.

Sposób podania:

Chałkę polewamy sosem kaparowym, a pozostałą część sosu nakładamy do miseczki. Na kromkach chałki układamy filety z perliczki i marchewki. Na koniec polewamy danie odrobiną syropu z karmelizowanych marchewek i dekorujemy listkami pietruszki.

 

Perliczka w sosie kaparowym to danie, które bardzo elegancko wygląda na talerzu oraz zachwyca delikatnym smakiem. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak