Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Perliczka w sosie kaparowym, odc. 15
Szukasz wyjątkowego dania na specjalną okazję: przyjęcie, świąteczny obiad czy romantyczną kolację? Wybierz propozycję szefa kuchni Roberta Sowy! Przepis na perliczkę w sosie kaparowym z karmelizowaną marchewką i słodką chałką to danie, które pasuje do ekskluzywnej restauracji, lecz bynajmniej nie jest trudne do zrobienia. Obejrzyj przepis i łatwo zrób je w swojej kuchni!
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od sosu. Czosnek i białą część pora kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę, siekamy pietruszkę.
2. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym i wrzucamy na nią czosnek, cebulę oraz por. Mieszamy i smażymy do momentu zeszklenia. W tym czasie miażdżymy w moździerzu pieprz zielony i doprawiamy sos. Następnie dolewamy śmietankę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i dusimy na małym ogniu do zagotowania, przez ok. minutę.
3. Dodajemy kapary, natkę pietruszki, solimy do smaku, mieszamy i zdejmujemy sos z palnika.
4. Sos jest gotowy, możemy więc przygotować dodatki. Marchewki obieramy i obgotowujemy krótko. Na małej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy marchewki, po chwili dolewamy syrop klonowy, solimy i pieprzymy do smaku. Warzywa karmelizujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
5. Przygotowujemy perliczkę. Mąkę i przyprawę garam masala łączymy na talerzu.
6. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety delikatnie oprószamy aromatyczną mąką.
7. Perliczkę smażymy na złoty kolor z obu stron. W trakcie bastujemy mięso, czyli polewamy skórę rozgrzanym masłem. Pod koniec smażenia smarujemy filety cienką warstwą musztardy miodowej.
8. Na patelnię obok filetów wkładamy kromki chałki i podsmażamy je po pół minuty z obu stron.
Sposób podania:
Chałkę polewamy sosem kaparowym, a pozostałą część sosu nakładamy do miseczki. Na kromkach chałki układamy filety z perliczki i marchewki. Na koniec polewamy danie odrobiną syropu z karmelizowanych marchewek i dekorujemy listkami pietruszki.