odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Perliczka z gruszkami i sosem z boczniaków, odc. 25

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Perliczka coraz częściej pojawia się na naszych stołach, ale jeszcze nie do końca wiemy, jak ją przyrządzić i z jakimi dodatkami serwować. Odpowiedzią na to może być najnowszy przepis Doradcy Smaku.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • perliczka

    1,2 kg

Farsz z gruszek:

  • gruszki

    2 sztuki
  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Żurawina klasyczna Smak

    2 łyżki
  • sok z połowy cytryny

  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    4 łyżki
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki

Sos:

  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • boczniaki królewskie

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1/2 sztuki
  • ziemniak

    1 sztuka
  • smalec gęsi

    2 łyżki

Do smaku:

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Sposób przygotowania:

Farsz:

1. Gruszki obieramy ze skóry, a następnie wykrawamy gniazda nasienne i kroimy owoc w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon, żurawinę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozmaryn, a następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Perliczka:

1. Perliczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nadziewamy ją dwoma łyżkami masła, musztardą miodową oraz wcześniej przygotowanym farszem z aromatycznych gruszek.

2. Perliczkę przewiązujemy dwoma sznureczkami – na skrzydełkach i nóżkach. Dzięki temu nadzienie pozostanie w środku. Smarujemy od góry i między nóżkami pozostałym masłem.

3. Faszerowane mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Podczas pieczenia co najmniej dwa razy polewamy perliczkę sosem powstałym w trakcie.

Sos z grzybami:

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Sparzamy pomidor i obieramy go ze skórki.

2. Czosnek i dymkę kroimy w plastry, siekamy szczypior. Kroimy także boczniaka i wystudzony ziemniak oraz pomidor.

3. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi. Wrzucamy czosnek, białą część dymki, kawałki boczniaka i ziemniaka, a następnie mieszamy całość, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do zrumienienia ziemniaków i boczniaka, co jakiś czas mieszając, a następnie dodajemy pokrojony pomidor i po chwili, tuż przed wyłączeniem palnika, szczypior.

 

Sposób podania:

Perliczkę podajemy na dużym talerzu z sosem z boczniaków i warzyw.

 

 

 

Doradca Smaku
Pokrojone gruszki, ale też jabłka czy awokado, dobrze jest skropić sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały. Sos z pieczenia można zredukować, zabielić śmietaną i wykorzystać do kolejnego dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat