Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Perliczka z gruszkami i sosem z boczniaków, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Perliczka coraz częściej pojawia się na naszych stołach, ale jeszcze nie do końca wiemy, jak ją przyrządzić i z jakimi dodatkami serwować. Odpowiedzią na to może być najnowszy przepis Doradcy Smaku.

Składniki:

Składniki:

perliczka 1,2 kg

Farsz z gruszek:

gruszki 2 sztuki
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Żurawina klasyczna Smak 2 łyżki
sok z połowy cytryny
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
masło 4 łyżki
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki

Sos:

czosnek 1 ząbek
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
boczniaki królewskie 1 sztuka
pomidor malinowy 1/2 sztuki
ziemniak 1 sztuka
smalec gęsi 2 łyżki

Do smaku:

Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Pokrojone gruszki, ale też jabłka czy awokado, dobrze jest skropić sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały. Sos z pieczenia można zredukować, zabielić śmietaną i wykorzystać do kolejnego dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Perliczka z gruszkami i sosem z boczniaków, odc. 25

Dlaczego warto wypróbować przepis na perliczkę z gruszkami? Odpowiedź jest prosta! To wspaniale wyglądające i doskonałe w smaku danie, w którym spotykają się soczyste filety z perliczki ze słodkawymi i delikatnymi kawałkami gruszek i aromatycznym sosem z boczniaków. Potrawa jest idealna na specjalne okazje i romantyczne kolacje. 

Z tym przepisem na perliczkę łatwo przygotujesz w domowym zaciszu, zachowując klimat restauracyjnej uczty. 

 

Sposób przygotowania:

Farsz:

1. Gruszki obieramy ze skóry, a następnie wykrawamy gniazda nasienne i kroimy owoc w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon, żurawinę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozmaryn, a następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Perliczka:

1. Perliczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nadziewamy ją dwoma łyżkami masła, musztardą miodową oraz wcześniej przygotowanym farszem z aromatycznych gruszek.

2. Perliczkę przewiązujemy dwoma sznureczkami – na skrzydełkach i nóżkach. Dzięki temu nadzienie pozostanie w środku. Smarujemy od góry i między nóżkami pozostałym masłem.

3. Faszerowane mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Podczas pieczenia co najmniej dwa razy polewamy perliczkę sosem powstałym w trakcie.

Sos z grzybami:

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Sparzamy pomidor i obieramy go ze skórki.

2. Czosnek i dymkę kroimy w plastry, siekamy szczypior. Kroimy także boczniaka i wystudzony ziemniak oraz pomidor.

3. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi. Wrzucamy czosnek, białą część dymki, kawałki boczniaka i ziemniaka, a następnie mieszamy całość, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do zrumienienia ziemniaków i boczniaka, co jakiś czas mieszając, a następnie dodajemy pokrojony pomidor i po chwili, tuż przed wyłączeniem palnika, szczypior.

Sposób podania:

Perliczkę podajemy na dużym talerzu z sosem z boczniaków i warzyw.

Jeśli spodobał Ci się przepis na perliczkę i z gruszkami, a masz ochotę wypróbować więcej dań z mięsem perliczki sięgnij po poniższe przepisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak