Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona papryka z kaszą jęczmienną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

cebula biała 1 sztuka
pieczarki 250 gram
papryka żółta 1 sztuka
cukinia 1 mała
kasza jęczmienna 0,5 szklanki
Liść lubczyku suszony Prymat
sól i pieprz
ser żółty

składnik główny

papryka czerwona 4 sztuki

Porada

Blaszkę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i dolać trochę wody. Papryka dzięki temu będzie jędrna.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka z kaszą jęczmienną

Papryki czerwone myję. Odkrawam kapelusze i usuwam środek. Farsz przygotowuję następująco: siekam cebulę i zeszkliwiam na oleju, następnie dodaję pozostałe składniki posiekane w kosteczkę, pieczarki w paski. Podduszam warzywa. Dodaje kaszę jęczmienną i do tego 3/4 szkl. wody. Czekam, aż kasza będzie gotowa. Do smaku dodaję sól, pieprz, lubczyk. Do czerwonej papryki dodaję farsz do połowy, następnie starty ser, kolejny farsz i wierzch znów posypuję serem. Zamykam paprykę odciętym kapeluszem i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piekę ok. 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak