Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney

Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    6-8 szt
  • kasza gryczana

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • filet z kurczaka

    1 szt
  • śliwki węgierki

    1/2 kg
  • śliwki suszone

    50 g
  • wino czerwone wytrawne

    1/3 szkl
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
Kaszę gryczaną ugotować w dobrze osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Śliwkom wyjąć pestki i wrzucić do garnka razem z suszonymi śliwkami. Podlać winem i smażyć na małym ogniu. Kiedy zmiękną zmiksować niezbyt dokładnie blenderem.
Krok 2 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
Cebulom ściąć kapelusiki na wysokości około 3/4. Wydrążyć łyżeczką środek cebuli, zostawiając 2 warstwy ścianki. Wydrążone cebule obficie oprószyć solą.
Krok 3 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
Środki cebuli drobno pokroić i zeszklić na patelni.
Krok 4 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
Połowę tej cebuli dodać do kaszy, a połowę do śliwek. Śliwki wymieszać z cebulą, octem balsamicznym, solą i pieprzem cayenne. Wyłożyć na dno formy do pieczenia. Chutney będzie dość gęsty.
Krok 5 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
Fileta z kurczaka zmielić i dodać do kaszy wymieszanej z jajkiem i cebulą. Przyprawić pieprzem czarnym i solą.
Krok 6 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
Takim farszem napełniać wydrążone cebule. Przykrywać czapeczkami i wkładać w chutney śliwkowo-cebulowy.
Krok 7 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
Posmarować olejem. Piec w 180*C przez godzinę. W trakcie pieczenia będzie wypływał sok z cebul, dlatego co jakiś czas warto przemieszać chutney. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

21.10.2014 21:04
urocze cebulki

Anna133

21.10.2014 17:20
robiłam ostanio pierwszy raz i byłam pod wrażeniem, skorzystam z twojego przepisu, bo cebula faszerowana jest niesamowita w smaku

Pani Domu

21.10.2014 10:34
super pomysł

Ania84

21.10.2014 08:48
niezwykle apetyczne

Barbara13

21.10.2014 08:39
bardzo interesujacy przepis

Ola1984

21.10.2014 08:04
Fajne danie.

Magula

21.10.2014 08:03
świetny pomysł

olkaaa

21.10.2014 07:38
super pomysł

Krzysztof15

21.10.2014 06:19
ciekawy przepis

pajbek

21.10.2014 02:12
Musi być pyszne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat