Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 6-8 szt
kasza gryczana 100 g
jajko 1 szt
filet z kurczaka 1 szt
śliwki węgierki 1/2 kg
śliwki suszone 50 g
wino czerwone wytrawne 1/3 szkl
ocet balsamiczny 3 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną ugotować w dobrze osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Śliwkom wyjąć pestki i wrzucić do garnka razem z suszonymi śliwkami. Podlać winem i smażyć na małym ogniu. Kiedy zmiękną zmiksować niezbyt dokładnie blenderem.
Krok 1 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
2
Cebulom ściąć kapelusiki na wysokości około 3/4. Wydrążyć łyżeczką środek cebuli, zostawiając 2 warstwy ścianki. Wydrążone cebule obficie oprószyć solą.
Krok 2 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
3
Środki cebuli drobno pokroić i zeszklić na patelni.
Krok 3 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
4
Połowę tej cebuli dodać do kaszy, a połowę do śliwek. Śliwki wymieszać z cebulą, octem balsamicznym, solą i pieprzem cayenne. Wyłożyć na dno formy do pieczenia. Chutney będzie dość gęsty.
Krok 4 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
5
Fileta z kurczaka zmielić i dodać do kaszy wymieszanej z jajkiem i cebulą. Przyprawić pieprzem czarnym i solą.
Krok 5 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
6
Takim farszem napełniać wydrążone cebule. Przykrywać czapeczkami i wkładać w chutney śliwkowo-cebulowy.
Krok 6 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto
7
Posmarować olejem. Piec w 180*C przez godzinę. W trakcie pieczenia będzie wypływał sok z cebul, dlatego co jakiś czas warto przemieszać chutney. Smacznego!
Krok 7 - Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym chutney foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 21.10.2014 21:04
urocze cebulki
Anna133 21.10.2014 17:20
robiłam ostanio pierwszy raz i byłam pod wrażeniem, skorzystam z twojego przepisu, bo cebula faszerowana jest niesamowita w smaku
Pani Domu 21.10.2014 10:34
super pomysł
Ania84 21.10.2014 08:48
niezwykle apetyczne
Barbara13 21.10.2014 08:39
bardzo interesujacy przepis
Ola1984 21.10.2014 08:04
Fajne danie.
Magula 21.10.2014 08:03
świetny pomysł
olkaaa 21.10.2014 07:38
super pomysł
Krzysztof15 21.10.2014 06:19
ciekawy przepis
pajbek 21.10.2014 02:12
Musi być pyszne :-)
Iwusia 20.10.2014 23:50
ciekawie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak