Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem
Kroki postępowania
Cebulę bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia. Bułkę tartą przełożyć do miseczki, wlać wodę i odstawić.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z mieszanką przypraw. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać 3/4 wcześniej uduszonej cebuli, namoczoną bułkę tartą, jajko, przestudzoną kaszę jaglaną. Dodać rozgnieciony pozostały czosnek. Wymieszać, jeśli to konieczne doprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić.