Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

udziec z indyka 500 gram
kasza jaglana 1/2 szkanka
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
czosnek 6 ząbek
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
woda 1/4 szklanka
szpinak mrożony 400 gram
Gałka muszkatołowa cała Prymat go smaku

SUCHA MARYNATA DO MIĘSA:

Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3/4 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
Cebulę bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia. Bułkę tartą przełożyć do miseczki, wlać wodę i odstawić.
Krok 1 - Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem foto
2
Szpinak przełożyć na patelnię, smażyć aż cała woda odparuje. Pod koniec doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo mieloną gałka muszkatołową i rozgniecionymi trzema ząbkami czosnku. Odstawić do przestygnięcia.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z mieszanką przypraw. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać 3/4 wcześniej uduszonej cebuli, namoczoną bułkę tartą, jajko, przestudzoną kaszę jaglaną. Dodać rozgnieciony pozostały czosnek. Wymieszać, jeśli to konieczne doprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić.
Krok 2 - Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem foto
3
Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. 3/4 masy mięsnej przełożyć do foremki, pośrodku zrobić wgłębienie, a w nim umieścić szpinak. Na wierzchu wyłożyć pozostałą część mięsa. Wygładzić powierzchnię, spryskać olejem i obsypać bułką tartą.
Krok 3 - Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem foto
4
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.
Krok 4 - Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem foto
5
*jeśli lubimy bardziej przyrumienione mięso, to można na 5 minut przed końcem pieczenia podwyższyć temperaturę i włączyć funkcję „grill”
Krok 5 - Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 10.08.2014 23:01
No to wpadajcie dziewczyny, zrobię wieeelką pieczeń.
ben-ka 10.08.2014 10:43
Mnie też podoba się ta pieczeń.
Alex_M 08.08.2014 09:34
ale apetycznie wyglada! wpadam na plasterek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak