Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    1 kg
  • pomidory suszone Smak

    1/2 słoika (te z czosnkiem)
  • cieciorka konserwowa

    1/2 puszki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • natka pietruszki

    1 duży pęczek
  • czosnek

    4-5 ząbków
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • jajko

    3 szt
  • kajzerka

    1 namoczona w mleku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    6 łyżek

Przyprawy

  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki foto
Suszone pomidory wyjmujemy z oleju, kroimy w drobniejsze kawałki.
Na 3 łyżkach oleju z pomidorów szklimy posiekaną cebulę.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, przesmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z mleka kajzerkę. Następnie dokładamy startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy.
Krok 2 - Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki foto
Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę i bułkę tartą (wtedy wiadomo ile bułki dać, może być +/-, a cieciorka nam się nie rozpadnie), ponownie wyrabiamy.
Krok 3 - Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki foto
Masę przekładamy do 2 keksówek (12x26cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. W keksówkach należy dokładnie dociskać, aby pieczeń nie miała „dziur” w środku.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odlewamy wytopiony tłuszcz (jeśli potrzeba to więcej niż raz) i studzimy.
MałaMi89
Taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek. Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako danie obiadowe. Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia odlewamy - w rezultacie w pieczeni jest go naprawdę mało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 29.01.2016 19:31
Bardzo fajny przepis.
gosia56 26.01.2016 19:53
na pewno pycha;)
SzczyptaChili 26.01.2016 15:08
Ale tu apetycznie i kolorowo :)
joannaa24 26.01.2016 11:32
Bardzo apetyczna pieczeń ;)
Aleksandra/Olcia 26.01.2016 11:10
super na chlebek lub na obiad
monikaT83 26.01.2016 10:42
Bardzo apetyczne mięsko!!!
KORAL 26.01.2016 10:36
Pysznie wygląda .
Mniam 26.01.2016 09:31
Uwielbiam takie pieczenie i ten zapach...ach :)
Franciszek 26.01.2016 00:26
pięknie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat