pieczarkowe risotto z parmezanem i natką pietruszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    1,5 szklanki
  • pieczarki

    400 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    4 łyżki
  • parmezan starty

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ryż, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, dodać śmietankę, starty parmezan oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 07.03.2016 06:41
pyszny obiad!
Aannkaa82 21.08.2015 11:54
Fajny pomysł na risotto :)
RenataZ-et 21.08.2015 10:00
super danie
w mojej kuchni 21.08.2015 09:12
pyszne jedzonko..
Damiano 21.08.2015 06:53
super jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat