Pieczarkowe risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Risotto:

    200 g
  • pieczarki

    150 g
  • bulion

    500 ml
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • masło

    do smaku
  • ser żółty

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczarkowe risotto foto
Przygotowujemy pieczarki - myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W garnuszku rozpuszczamy trochę masła i dodajemy pieczarki. Lekko podsmażamy.
Krok 2 - Pieczarkowe risotto foto
Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, dodajemy ryż i czekamy żeby się zeszklił. Przygotowujemy 500 ml bulionu. Może być także rosół.
Krok 3 - Pieczarkowe risotto foto
Zalewamy połową bulionu. Gotujemy na delikatnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wsiąknie cały bulion, zalewamy resztą.
Krok 4 - Pieczarkowe risotto foto
Doprawiamy ziołami prowansalskimi, czosnkiem i odrobiną papryki mielonej ostrej. Czekamy aż ryż pochłonie cały bulion.
Krok 5 - Pieczarkowe risotto foto
Tuż przed końcem gotowania, czyli w momencie gdy cały bulion będzie pochłonięty przez ryż dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odrobinę sera żółtego. Wyłączamy gaz i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Pieczarkowe risotto foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 13.01.2014 13:33
fajny pomysł na smaczne danie, wygląda zachęcająco
barbara11561 02.01.2014 08:17
świetne danie:)
Alex_M 29.12.2013 13:36
smaczne danie
Ela15 06.07.2013 09:36
ciekawy przepis
IKrakowianka 15.01.2013 19:45
fajne ;)
agogo2 19.12.2012 15:03
super
agogo2 19.12.2012 15:03
super
Krystyna32 08.12.2012 08:23
pycha
Justyna Jussstiii 27.11.2012 08:03
super
adelajda 11.11.2012 18:16
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat