Pieczarkowe ptysie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    125 ml
  • mleko

    1 łyżka
  • woda

    125 ml
  • masło

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    1 łyżka
  • mąka

    150 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • żółtka

    1 sztuka
  • ser cheddar

    120 gram
  • pieprz

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • masło

    60 gram
  • pieczarki

    500 gram
  • cebula

    40 gram
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto ptysiowe:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W sumie wyjdą dwie blachy, ale piecz je po kolei.

2. Aby przygotować ciasto na ptysie w rondelku wymieszaj 125 ml mleka z wodą, masłem, solą i cukrem pudrem.

3. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż doprowadzisz masę do wrzenia.

4. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z ognia i wsyp mąkę i zamieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie miękkie.

5. Ponownie połóż rondel na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu jeszcze przez minutę ciągle mieszając.

6. Przełóż masę do miski i wbijaj kolejno po jednym jajku. Nie przestawaj mieszać drewnianą łyżą.

7. Teraz dodaj pieprz kajeński, gałkę muszkatołową i ¾ sera.

8. Kiedy masą będzie dobrze połączona, gładka i błyszcząca, przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm i zacznij wyciskać ptysie na blasze do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić około 3 cm pomiędzy każdym ptysiem, gdyż ciasto sporo urośnie.

9. Teraz wymieszaj żółtko z 1 łyżka mleka i posmaruj tym mixem ptysie.

10. Posyp ptysie serem.

11. Piecz 20 minut, aż ptysie będą suche i chrupkie na zewnątrz oraz miękkie w środku.

12. Upieczone ptysie odłóż na kratkę do ostudzenia.

Farsz:

1. Rozpuść masło na patelni, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu. Pamiętaj, aby czasami przemieszać grzyby, aby nie przywarły do patelni. Smaż, aż większość wody z ich odparuje.

2. Dodaj drobno posiekane szalotki. Smaż kolejne 2 minuty.

3. Dodaj jogurt naturalny i smaż kolejne 5 minut.

4. Pieczarki dopraw posiekaną natką pietruszki, pieprzem i solą oraz dodaj ser i wszystko dokładnie wymieszaj.

Ptysie:

1. Napełnić ptysie możesz na dwa sposoby.

2. Przy użyciu noża wytnij mały otwór w dnie ptysia i napełnij go farszem.

3. Możesz również użyć rękawa cukierniczego z końcówką do faszerowania pączków.

4. Najlepiej od razu podawaj, ale równie dobrze smakują na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 15.03.2017 11:46
co za pyszności
Klausia 11.03.2017 20:32
super przepis
pestka 19.11.2016 09:34
smaczna propozycja
MniamMniamA 17.11.2016 13:57
Ptysie są pyszne pod każdą postacią. Ja często przyrządzam z pastą z tuńczyka ! Muszę wypróbować Twój przepis !
MagdalenaIC 19.08.2016 21:52
Takich jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawy pomysł.
Klausia 30.07.2016 23:23
Ciekawy pomysł
Grazyna0211 13.03.2016 15:44
świetny pomysł
Izabela28 03.08.2015 15:30
aż ślinka leci:)
Malgorzata549 30.05.2015 07:59
ciekawy pomysł
as28 14.01.2015 10:48
super ptysie, nie jadłam takich

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat